29.03.2024

Загострення на Донбасі. Що відбувається зараз

Креатор буд

Зранку понеділка, 7 вересня, обстрілів на Донбасі не було. Про це у ранковому зведенні повідомив штаб ООС.

“Режим тиші зберігався по всій лінії розмежування”, – заявили у штабі і додали, що “повністю контролюють ситуацію в районі проведення операції”.

Порушили перемир’я на Донбасі у неділю, 6 вересня, пише ВВС Україна.

Голова МЗС Дмитро Кулеба ініціював термінову розмову з очільником МЗС РФ Сергієм Лавровим.

Що відомо?

6 вересня відбулося кілька обстрілів, в результаті яких є загиблий військовий. Ще двоє загинули на мінному полі.

Через загострення ситуації українська делегація в ТКГ навіть скликала нараду, аби обговорити, що робити далі.

Перші обстріли

За інформацією штабу операції Об’єднаних сил, перший обстріл відбувся з автоматичного станкового гранатомета в районі населеного пункту Красногорівка.

“На 42-й день повного та всеосяжного режиму припинення вогню збройні формування Російської Федерації порушили домовленості, досягнуті Тристоронньою контактною групою, та здійснили прицільний обстріл українських позицій”, – заявили у штабі.

В результаті обстрілів поранення отримав один військовослужбовець, йому надали необхідну допомогу.

Вдруге режим тиші порушили зі стрілецької зброї неподалік Причепилівки, що на Луганщині. За даними української сторони, один військовослужбовець ЗСУ отримав поранення не сумісне з життям.

Таким чином, це перша бойова втрата з часу оголошення перемир’я між сторонами.

В штабі ООС повідомили, що у відповідь на цей обстріл застосували наявні вогневі засоби та “дали гідну відсіч”.

Цього ж дня ще двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил загинули, підірвавшись на мінному полі противника. За даними військових, це відбулося у так званій сірій зоні. Це вважають небойовою втратою.

Бійці опинилися відрізаними від решти особового складу полум’ям пожежі, і підірвалися, коли намагалися її обійти.

Термінова нарада

Через загострення ситуації у неділю в Києві відбулася розширена нарада керівництва української делегації в ТКГ, повідомив Офіс президента.

Там розглянули заяви ватажків “ДНР” про відкриття вогню по українських військових.

“Особливу увагу на зустрічі приділили інциденту, який стався 6 вересня і внаслідок якого було поранено українського військовослужбовця, котрий здійснював роботи з розбору згорілого бліндажа”, – йдеться в повідомленні.

“Взявши до уваги всі обставини інциденту, учасники наради дійшли висновку, що поодинокі провокації з боку ОРДЛО не можуть і не стануть підставою для зриву мирного процесу”.

А керівник делегації Леонід Кравчук додав: “Українська сторона робитиме все для того, щоб не допустити зриву перемир’я на Донбасі”, – сказав він.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба ініціював термінову розмову з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим через загострення ситуації на Донбасі. Про це він написав у Facebook.

Провокації бойовиків, внаслідок яких загинув український боєць, голова МЗС назвав “очевидними спробами зірвати режим перемир`я та створити суттєві перешкоди для процесу мирного врегулювання”.

Заяви “ДНР”

Напередодні ватажок “ДНР” Денис Пушилін заявив, що Київ порушив позиційні домовленості, незаконно звівши біля лінії розмежування інженерні споруди, і віддав наказ відкрити вогонь на лінії розмежування з понеділка, 7 вересня.

Такі наміри він пояснив так: “Ми неодноразово вказували на необхідності закопати траншеї, викопані українською стороною після 22 липня 2020 року, і не влаштовувати подальших провокацій, спрямованих на зрив перемир’я”.

Українська сторона, каже він, побудувала ці споруди, порушивши умови перемир’я.

Київ назвав такі наміри “абсолютно неприпустимими”, а в штабі Операції Об’єднаних сил заявили про готовність надати “адекватну відповідь всіма наявними силами та засобами” у разі обстрілів з боку ДНР.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,