26.04.2024

З серпня жителям Великоберизовицької ОТГ не видаватимуть інсулін, якщо влада не заплатить

Креатор буд

Земля чи інсулін. Ці дві теми мали б обговорити на 10-тій сесії Великоберезовицької селищної ради. Та засідання тричі переносили, і до сьогодні воно так і не відбулось.

У соцмережах йдеться, що місцеві депутати маніпулюють. Спеціально серед вкрай важливого питання про забезпечення їх виборців інсуліном на розгляд сесії подали цілий ряд питань пов’язаних із так званим “дерибаном” землі. У чому ж насправді річ і чи слід непокоїтись жителям громади, які хворіють цукровим діабетом. Щоб з’ясувати це, для початку ми звернулись у Тернопільську центральну районну лікарню. Адже, саме тут люди беруть рецепти для отримання препарату безкоштовно.

Лікарка-терапевт, в.о. лікаря-дублера з виписки електронних рецептів для отримання інсуліну КНП ВСР «ТЦРЛ» Наталія Царегородцева розповіла, що у Великоберезовицькій громаді інсуліну потребують 98 пацієнтів. З них 11 є дітей до 18 років.

Отож, у лікарні електронні рецепти видають. Усі, кому потрібен інсулін повинні його отримати. Але, хто постачає і забезпечує цим препаратом населення? І чому жителі громади, яка складається з 10 сіл можуть залишитись без цих ліків? Звертаємось у тернопільську аптеку №126. Тут пояснюють, із червня 2021-го розпочали співпрацю із Великоберезовицькою ОТГ.  З того часу безперебійно видають інсулін у 2-х пунктах Тернополя. Проте, за словами в.о. завідувача Тернопільської обласної комунальної міжлікарняної аптеки №126 Христини Кіндрат, за цю послугу впродовж червня та липня громада не перерахувала аптеці жодної гривні.

Щоб дізнатись чому не платять за інсулін ми пішли і до голови Великоберезовицької громади. Хто ж як не він має дбати про своїх жителів та їхнє медичне забезпечення. Чоловік зазначив, кошти є. Це субвенція з держбюджету у розмірі 210 тис. гривень. Проте, депутати не можуть зібратись на сесію та отримати їх. Андрій Галайко пояснив, усе через те, що частина посадовців у відпустці, ще одна причина – деякі фракції блокують проведення засідання.

Все ж депутати мають час до кінця тижня, аби зібратись і вирішити питання з оплатою інсуліну. В іншому випадку у серпні в пунктах видачі відмовлятимуть жителям громади в отриманні інсуліну.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,