02.05.2024

З 17 районів на Тернопільщині хочуть залишити лише 3-4

Ваша реклама

На Тернопільщині в 5 разів хочуть скоротити кількість районів. Зараз їх 17, та в рамках другого етапу децентралізації у кожній з областей України зменшать їх кількість. Стосовно поділу Тернопільщини досі триває дискусія.

Наразі є два варіанти розвитку подій, каже Ігор Гірчак – виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України. Облдержадміністрація пропонує на території області залишити чотири райони: Тернопільський, Чортківський, Кременецький та Бережанський. Міністерство ж регіонального розвитку і будівництва пропонує варіант створення лише 3-х районів: Тернопільського, Чортківського і Кременецького.

Щоб знати 3 чи 4 райони залишать на Тернопільщині – слід проаналізувати основні показники. Йдеться про відстань і кількість жителів. Відтак, зважаючи на ці основні вимоги – за умови створення 3-х районів, балансу не вдасться дотриматись. Адже, зауважує Ігор Гірчак, це має бути територія, на якій проживає не менше, ніж 150 тисяч населення. Ще має бути доступність з центру району до приналежних населених пунктів. Тобто, 60 кілометрів чи година доїзду з районного центру.

Пан Ігор зазначає, зараз у Конституцію України вносять зміни стосовно територіального поділу держави. Тому, окрім кількості райцентрів Тернопільщини, може змінитись і система діяльності органів місцевого самоврядування. Тобто з 3-х рівнів її спростять до двох: місцевого та обласного. І тоді в районах не буде районних рад, а усі послуги краяни зможуть отримати в своїх ОТГ.

Прийняти усі необхідні законопроекти необхідно до 25-го жовтня. Саме тоді відбудуться вибори і в Тернопільській області повинна бути чітка кількість районів та територіальних громад.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,