24.04.2024

Європарламент не визнав Лукашенка президентом Білорусі та вимагає широких фінансових санкцій

Ваша реклама

Європарламент відмовився визнавати Олександра Лукашенка президентом після закінчення поточного терміну повноважень і зажадав жорстких, в тому числі фінансових, санкцій проти Мінська, а також “щодо громадян РФ, які підтримували Лукашенка”. Про це йдеться в ухваленій у четвер резолюції Європарламенту по Білорусі, передає УНН.

Варто зазначити, що резолюції Європарламенту носять рекомендаційний характер і не є обов’язковими для виконання навіть інститутами ЄС.

“Європарламент… відкидає результати… виборів, що відбулися в Білорусі 9 серпня, не визнає Олександра Лукашенка президентом після закінчення його нинішнього терміну повноважень, — наголошується в ній. — Європарламент закликає Раду ЄС невідкладно… ввести широкі та ефективні санкції проти всіх білоруських осіб, винних у фальсифікації виборів, насильство і репресії в Білорусі;… вивчити можливість включення в нього російських громадян, безпосередньо причетних до підтримки режиму Лукашенка в Білорусі”.

Європейський парламент також закликав ЄС блокувати надання Білорусі кредитів по лінії Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) і Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) і почати широке фінансування опозиції цієї країни. “Європарламент закликає збільшити фінансування з боку ЄС білоруського громадянського суспільства, заморозивши при цьому будь-які перекази коштів ЄС нинішньому білоруському уряду і контрольованим державою проектам і припинивши видачу ЄІБ, ЄБРР та інших кредитів нинішньому режиму”, — наголошується в ньому.

Також ЄП “підтримує мирну передачу влади в країні і визнає Координаційну раду білоруської опозиції “тимчасовим представництвом людей, які потребують демократичних змін”.

Додамо, що за документ проголосували 574 парламентарі, 37 висловилися проти, 82 утрималися.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,