14.05.2024

Є багато хворих й серед медиків: у Тернополі пацієнти з СOVID-19 потребують допомоги волонтерів

Креатор буд

Хворих багато й серед медичних працівників. Ситуація із кількістю інфікованих на COVID-19 не стабільна. Щодня фахівці реєструють нові випадки захворювання у місті та області.

У лікарні швидкої допомоги кажуть, через велике навантаження та “важких” пацієнтів медичному персоналу важко справлятись.

Керівник КНП “Тернопільська міська лікарня швидкої допомоги” Ярослав Чайківський розповів, що працівників не вистачає. Своїми силами наразі можуть надавати допомогу не більш, ніж сотні пацієнтів, адже є захворюваність і сере медиків. 12 працівників – на стаціонарному лікуванні і більше 30-ти – на амбулаторному.

Керівник медичного закладу каже, знову настав час, коли потребують допомоги волонтерів. Оскільки хворіють на коронавірус одинокі люди, яким нема кому принести їжі чи змінного одягу. До того ж, у лікарні готуються до нових спалахів, адже восени очікують на сезонні захворювання, які ускладнять ситуацію з  перенесенням COVID-19.

Що стосується дітей, то тут все під контролем – запевняють медики. Медична директорка з лікувальної роботи КНП “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Тетяна Томашівська розповіла, що з приходом осені очікується ріс респіраторних захворювань, які часто складно відрізнити від коронавірусної інфекції, а тому, каже, заклад до цього готовий – продовжують запасатися засобами індивідуального захисту для працівників та ліками.

Щодо карантину у школах, то зважаючи на те, що Тернопіль у “помаранчевій” зоні – діти навчальні заклади все ж  відвідують, проте для них діє обов’язковий до виконання ряд вимог, а крім того і рекомендацій від МОЗ України.

Начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення ТМР Василь Даньчак розповів, що учні старших класів мають дотримуватись маскового режиму, для учнів початкової школи – це є не обов’язковим. В класах можна бути без масок. На перервах дотримуватись соціальної дистанції. У школах також розроблені розмітки і передбачено широке провітрювання класів.

Проходити ПЛР-тестування перед початком року в Тернополі не змушували ні вчителів, ні школярів. Та вкотре у разі поганого самопочуття учням рекомендують відразу звертатись до шкільних лікарів, а батькам наголошують, аби слідкували за станом здоров’я.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,