08.05.2024

Якість води Тернопільського ставу перевірили в Івано-Франківську

Ваша реклама

У лабораторії Дністровського басейнового управління водних ресурсів у Івано-Франківську досліджують проби вод і ґрунтів із усього басейну Дністра аж до Одеси.

Тут є все, необхідне для таких досліджень, обладнання. Начальник Дністровського БУВР Роман Михайлюк каже, що саме тут створена, перша в Україні, лабораторія, яка відповідно до директиви робить дослідження на 45 пріоритетних забруднюючих речовин.

Саме у цій лабораторії досліджували воду і донні відкладення Тернопільського водосховища. Заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра розповів, що згідно з висновками, важких металів і токсичних речовин у ставі немає.

Загалом у лабораторії щомісяця аналізують 9 проб поверхневих вод Тернопільської області. За останній місяць провели додаткові ґрунтовні дослідження – саме по Тернопільському ставі.

Начальниця лабораторії моніторингу вод західного регіону БУВР Марія Засідко каже, що спектрометричними дослідженнями виявили 11 забруднюючих речовин. Все ж, заспокоює те, що більшість цих речовин у концентраціях, які не перевищують гранично допустимі. Але є одна речовина – декофол, яка перевищує норму у 10 разів.

Це пестицид, який використовують проти павутинного кліща, додає Марія Засідко. Дослідили в лабораторії також і донні відкладення. Суттєвих відхилень від норм не виявили. Попри те, що присутні майже всі метали, але концентрація не значна.

Також донні відкладення мають високий вміст органічної речовини – це гумус. Тобто їх можуть використовувати як добриво для кислих глинистих ґрунтів, зауважує фахівчиня.

Леонід Бицюра у свою чергу пояснює, зробили таке велике дослідження для того, аби знати, які заходи з очистки ставу проводити надалі. Адже без лабораторного висновку планувати щось важко. Заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра зауважив, що основна задача цьогоріч – це очистка донних відкладів у трьох точках ставу.

Такі роботи проводитимуть вперше приблизно за 40 років. Окрім того, планують проводити й інші роботи, зокрема встановити нову чергу аераційних фонтанів. На черзі і реконструкція дощового колектора, що в парку Шевченка.

До слова, оскільки тепер функціюнує Тернопільська громада, на її території, крім Тернопільського ставу, є також Вертелівське озеро, Кобзарівське водосховище і Городищинського водосховища. Тому планують створити структурний підрозділ, де б моніторили стан цих водойм.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,