25.04.2024

Які країни не визнали інавгурацію Лукашенка. Список

Ваша реклама

23 вересня у Мінську відбулась таємна церемонія інавгурації Олександра Лукашенка. Про те, як на це відреагувала міжнародна спільнота, пише ВВС Україна.

Україна

Українську позицію напередодні ввечері озвучив очільник МЗС Дмитро Кулеба. За його словами, “інавгурація” Лукашенка не робить його легітимним президентом Білорусі.

“Україна ніколи жодним чином не втручалася у внутрішні справи Білорусі й завжди підтримуватиме білоруський народ. З огляду на хід виборчої кампанії у Білорусі та подальші події, сьогоднішня “інавгурація” О. Лукашенка не означає його визнання легітимним главою Білоруської держави”, – написав пан міністр.

США

У Сполучених штатах після звістки про таємну інавгурацію Лукашенка також заявили, що не вважають його легітимним президентом Білорусі.

“Вибори 9 серпня не були ані вільними, ані справедливими. Оголошені результати виборів були сфальсифіковані й нелегітимні. США не можуть вважати Олександра Лукашенка законно обраним лідером Білорусі”, – йдеться в заяві Державного департаменту США.

Німеччина

Офіційний представник уряду Німеччини Штефан Зайберт зазначив, що показовим є вже сам факт того, що церемонія інавгурації проходила таємно.

За словами Зайберта, вибори в Білорусі “взагалі не відповідали навіть мінімальним демократичним вимогам – вони не були ані чесними, ані вільними”.

Саме тому, додав Зайберт, і після церемонії інавгурації не може йтися про політичну легітимацію Лукашенка, що було б умовою для визнання його легітимним президентом Білорусі.

Велика Британія

Схожу позицію висловив і глава британського МЗС Домінік Рааб.

“Таємна інавгурація Лукашенка, яка сьогодні пройшла в Мінську, ще більше підриває його репутацію. Його сфальсифіковані вибори були обманом білоруського народу”.

Канада

Засудив інавгурацію і міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіпп Шампань. За його словами, Лукашенко не має достатньої легітимності, аби вважатися демократично обраним лідером.

Хто ще

Зі схожими заявами наразі виступили ще принаймні 7 країн Європейського союзу: Данія, Словаччина, Чехія, Польща, Естонія, Латвія та Литва.

“Президентські вибори в Білорусі не були вільними і справедливими. Результат виборів незаконний. Жодна церемонія – помпезна чи секретна – не змінить цього беззаперечного факту і не створить ілюзію законності. Я закликаю організувати нові президентські вибори”, – заявив президент Литви Гітанас Науседа.

Вітання з Туркменістану

Станом на ранок 24 вересня відомо, що з інавгурацією Олександра Лукашенка поки привітав лише президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов.

Натомість прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков не зміг відповісти на питання, чи вітатиме Лукашенка Володимир Путін.

“Не можу сказати. Зазвичай з інавгурацією, звісно, бувають у протокольному порядку якісь вітання. Можливо, він вирішить зателефонувати. Наразі я не маю такої інформації. Але ще раз хочу нагадати, що президент Путін вітав Лукашенка з обранням”, – заявив Пєсков.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,