16.05.2024

Як ухвалювали Конституцію України у 1996 році: емоції згадували у Тернополі

Креатор буд

Історичний день. 27 років тому ухвалили Конституцію України. Наші журналісти з’ясували які спогади бережуть тернополяни про непересічну подію. Також знімальна група оглянула унікальні документи, що свого часу вплинули на формування Конституції незалежної України.

Вшанувати День Конституції сьогодні, 28 червня, усі охочі змогли й на центральній площі Тернополя. Тут лунають слова подяки, звучить гімн України та згадують роль основного документу держави. Хоч приймали його в Києві, та тернополяни слідкували і вболівали. Діляться, емоції того дня пам’ятатимуть завжди.

Ситуація в Україні різко загострилася якраз у червні 1996 року. Рада національної безпеки і Рада регіонів засуджували будь-які зволікання з прийняттям Конституції. Президент призначив референдум аж на 25 вересня того ж року та наступного дня своє слово сказала інша гілка влади. Після того, як Верховна Рада прийняла нову постанову розпочалися найважчі, майже 24 години, скликання. Із них останні 14 – без будь-якої перерви.

Зрештою за Конституцію проголосували 315 народних депутатів. Серед питань, які викликали найбільше дискусій – державні символи. Ліві категорично не погоджувалися на тризуб і синьо-жовтий стяг. Врешті депутати дійшли згоди.

Слід відзначити, що у Державному архіві Тернопільської області є чимало документів, у яких простежується конституційний процес українського державотворення. Особливу увагу приділено документам періоду українського підпілля, відзначає директор Держархіву Федір Полянський.

Зокрема в архіві Тернопільщини є “Вісник з фронту УПА”, “Самостійність”, “Бюро інформації Української Головної Національної Ради” та інші. Федір Полянський ділиться, що під час створення сучасної Конституції України цілком — були враховані й основні рецензії державотворчих документів тих часів.

А ось Договір-Конституція Пилипа Орлика, яка є офіційно визнаною першою козацькою, українською Конституцією. У ній була «наскрізна» ідея державної незалежності народу Русі — з демократичною формою правління та убезпеченням від зазіхань з боку Московської держави на, власне, руські землі. Проте даний документ не набув чинності через те, що був написаний в умовах вигнання, каже пан Федір.

Деталі — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,