23.04.2024

Як подбати про запаси та якість питної води, якщо ворог посилить атаки

Ваша реклама

Якщо Тернопільщина буде без води. Ворог щодня докладає все більше зусиль, щоб ускладнити нашу буденність, а ми запасаємось силою, мудрістю і… водою. Як зробити запаси питної води та подбати, аби вона залишалася придатною до споживання, з’ясовували наші журналісти.

Отож, вдома слід мати на одну особу на одну добу 3 літри питної води та 10−12 літрів для гігієни та приготування їжі. Запаси питної води, у разі аварії, найкраще зберігати не більше трьох днів, якщо довше – то використовуйте її лише для технічних потреб.

Якщо купити бутильовану воду не вдасться, питну можна набрати з колодязів чи бюветів. Але попередньо її слід первірити, і при потребі знезаразити, каже доктор біологічних наук, професор Олег Покотило.

“Коли ми беремо воду, спершу перевіряємо її органолептично. Відслідковуємо, чи є запах. Вода має бути чистою, не каламутною. Це свідчить про присутність певних домішок, очевидно її треба фільтрувати”, — пояснює науковець. Власне, знезаразити воду у домашніх умовах можна різними способами. Найпоширеніший — кип’ятіння.

Ворожі ракети, залишки яких потрапляють у ґрунт і водойми, також впливають на якість і безпечність води. Так, в квітні на Кременеччині питна вода у колодязях 3-4 дні була непридатною для пиття, через вміст аміаку. В лабораторному центрі пояснюють, фахівці моніторять якість води в централізованих і нецентралізованих джерелах. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,