02.05.2024

Як науковці Тернопільщини беруть участь у “війні дронів”

Креатор буд

Антени та пристрої для “війни дронів” конструюють у Тернополі. Щодня науковці вдосконалюють сучасні технології, відповідно до викликів на фронті.  Наші журналісти поспілкувалися з науковцями і військовими, аби дізнатися які прилади допомагають аеророзвідникам.

Війна триває, а це, окрім щоденних боїв — ще й вдосконалення зброї і технологій. Тернопільські науковці вже більше року допомагають нашим аеророзвідникам. Створюють пристрої для дронів та інших літальних апаратів, щоб ті довше служили і були менш помічені ворогом. Наші журналісти спілкувалися з науковцями і військовими.

Аеорозвідник з позивним “Джонік” розповідає, у війні, яку росія розгорнула проти України, неабиякими темпами розвиваються саме дронні технології. Першими застосовували дрони для розвідки і бою саме українські воїни. Але росіянці скопіювали цю тактику і собі. Тому, щоб здолати ворога – українці почали вдосконалювати “дронну війну”.

Зараз військові випробовують нові системи, зокрема посилювальні антени.

А розробляють і конструюють пристрої і антени науковці зі всієї України, зокрема роблять це і в Тернополі.

“Ми працюємо з Головним управлінням розвідки. Вже випробували і відправили їм комплекси для захисту дронів, — відзначив доктор технічних наук, голова громадської ради при Тернопільській ОВА Валерій Федорейко. — Цей процес це надовго. Йде боротьба конструкторів, вчених. І ми входимо в стадію постійної роботи в цьому сегменті”.

Конструктори кажуть, пристосовуються до кожної “пташки”: дрона і навіть більших безпілотників. Деякі апарати можна перепрограмувати, а деяким створюють підсилення. Технічні нюанси, ясна річ — інформація закрита. Втім основне завдання – зберегти життя і бійцям, і техніці. Більше — дивіться.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,