20.04.2024

Ілон Маск порадив, як перемагати у війнах – переходити на дрони

Креатор буд

Це не лише нові можливості ураження противника дистанційно, а й спосіб збереження людського ресурсу.

Сучасні безпілотники прийшли на зміну винищувачам, каже Маск. Тому майбутнє, на його думку, саме за безпілотними авіаційними комплексами.

Усі провідні країни намагаються рухатися у бік роботизації своїх армій. Це не лише нові можливості ураження противника дистанційно, це й спосіб збереження людського ресурсу. Одним із найзначніших типів роботизованого озброєння стали безпілотні авіаційні комплекси (БАК). За десять років кількість держав, що використовують такі комплекси, зросла до 95.

Показово, що навіть такий геній сучасності, як Ілон Маск, звернув увагу на безпілотні авіаційні комплекси. Нещодавно під час свого виступу на конференції військово-повітряних сил США Air Warfare Symposium він закликав американських військових переходити на дрони, пише Главком.

На переконання Маска, навіть найсучасніший американський винищувач F-35 програє безпілотному винищувачу, керованому оператором віддалено, а також оснащеному системою штучного інтелекту.

Заява підприємця-новатора не є безпідставною. Нещодавно весь світ міг спостерігати за тріумфом турецьких безпілотних авіаційних комплексів у Сирії. Армія Туреччини активно використала ударні комплекси, а фахівці відзначили, що  висока ефективність турецьких безпілотників дала змогу Анкарі звести втрати дорогих винищувачів F-16 і льотного складу до нуля. Показово, що на тлі цих подій з’явилася інформація щодо використання безпілотних авіаційних комплексів російськими найманцями на Донбасі. Тобто Росія також швидко активізувалася, і на Донеччині ворожий безпілотний авіаційний комплекс обстріляв українських військових.

Поки сусіди стрімко переозброюються на безпілотну та дистанційно керовану зброю, військові менеджери України тривалий час не помічали світових тенденцій. Багатьох військових дуже здивував український підхід до впровадження нової зброї в армію. Наприклад, через кілька місяців після отримання Повітряними силами ЗСУ турецьких ударних безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2 вони не були готові до використання. Причина – підрозділ, сформований під отримані безпілотники, все ще не набув боєготовності.

Для поліпшення умов розміщення частини особовий склад замість бойової підготовки вимушений був займатися господарськими та ремонтними роботами на території. Цей підхід здивував і турецьких фахівців, які впродовж всього терміну гарантійного періоду перебувають в Україні та обслуговують безпілотники і мають здійснювати підготовку українських колег. Але нарешті збулося. Нещодавно безпілотники таки піднялися у небо.

За словами начальника авіації – начальника управління підготовки авіації командування Повітряних сил ЗСУ полковника Сергія Голубцова, техніку Україна отримала ще в грудні, але зробила це завчасно, адже турецька сторона увійшла в наше становище та пішла назустріч. Планувалося, що комплекси будуть передані Повітряним силам лише у травні цього року.

«Тож ми навіть випереджаємо умови, прописані в контракті. Польотам на аеродромі передувала тривала тренажна підготовка, кожен пілот повинен був отримати певний наліт на тренажері. До того ж цей безпілотний комплекс потребує серйозної організації польотів, що схожа до пілотованих літаків. Ми максимально швидко підняли в небо Bayraktar TB2 і приступили до бойової підготовки», – переконаний начальник управління підготовки авіації командування Повітряних сил.

У командуванні Повітряних сил переконані, що після подій у Сирії ворог боїться того, що Україна озброєна ударними безпілотними авіаційними комплексами. Але це тільки старт…



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,