29.04.2024

Як енергетики готуються до зими в Тернополі

Креатор буд

Лаштуй сани влітку. У Тернополі вже активно готуються до зими. Чи витримає енергосистема можливі перебої зі світлом? І які добрі новини є у працівників котелень? Дізнавалась наша знімальна група.

Отож нове будівництво, реконструкція і модернізація. Так енергетики Тернопільщини готуються до зими і можливих перебоїв зі світлом. Кажуть, область вже готова на 50-60%.

“Наша робота загалом не дуже ускладняються тому що ми не знали, як кажуть, втрат. І обладнання, і лінії електропередач збережене. Тому підготовка до зими проходить у звичному режимі. Хоча враховуючи те, що було багато вимкнень по графіках, обладнання дещо втрачає свій ресурс. Необхідніший більший ремонт”, — каже головний інженер ВАТ “Тернопільобленерго” Степан Бартків.

Тим часом в “Укренерго” попередили — розслаблятись не варто. Енергосистема залишається однією з основних цілей ворога. Проте зазначають – готуються до різних сценаріїв. Окрім планових ремонтів, виконують ще й відновлювальні роботи, через минулорічні обстріли. Для енергетиків весняно-літній сезон, з точки зору навантажень та обсягу робіт, завжди складніший.

Стосовно міських котелень, то там теж активно готуються до зими. Це одна з них. Вона забезпечує теплом житлові будинки, школи, садки та лікарні. Тут проводились планові роботи, розповідає головний інженер КПТМ “Тернопільміськтеплокомуненерго” Віталій Гурбенюк. Замінили котли та насосне обладнання. Відповідно за рахунок цього і скоротилось споживання електроенергії та газу.

Основною проблемою минулого року, як згадує спеціаліст, були перебої з електроенергією. Газ постачався постійно. Але цього року це питання вирішили. У кожній котельні міста тепер є генератори. Окрім цього, на найбільших котельнях є конгресійні установки. Вони виробляють електричний струм і теплову енергію.

Таким чином, усі жителі міста з центральним опаленням зможуть отримувати тепло. Проте, як зазначає Віталій Гурбенюк, у будинках є індивідуальні теплові пункти, які працюють за рахунок електроенергії. Але минулого року цю систему вдалось обійти. І тепло подається на пряму з котельні.

Також ми з’ясували як готуються тернополяни до прийдешньої зими. Для цього зустрілись з Наталією Дідух, головою ОСББ на вулиці 15 квітня, 1 . Жінка каже, важко забезпечити усім необхідним людей. Але своїми силами стараються зробити зиму комфортнішою.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,