23.04.2024

Як батькам вберегти підлітків від небезпечних челенджів у соцмережах: поради тернопільських фахівців

Ваша реклама

Небезпечні кіберчеленджі, через які постраждали кілька підлітків, у лютому сколихнули Україну. Батьки вкотре зрозуміли, що поряд із корисною інформацією діти в соцмережах можуть потрапити у біду.

Психологи кажуть, такі челенджі можуть починатися досить невинними завданнями. Виконуючи їх один за одним підліток і не помічає, як бере участь вже у небезпечних викликах.

Лікар-психіатр, сімейний психотерапевт Вікторія Глушок зазначає, що необхідно перш за все цікавитись життям своєї дитини, запитувати, яку музику слухає та що переглядає. Потрібно дати зрозуміти, що вона може вам довіряти і ділитися.

Також, має бути відповідно налаштований освітній процес. Зокрема, комфортне середовище, де дитина вільно себе почуває.

Соціальний педагог Тетяна Лещишин розповіла, що відповідно до плану роботи школи, фахівці моніторять настрої підлітків, зокрема, депресивні. Саме такі діти найшвидше можуть піддатися впливу челенджів. Ці виклики зачіпають емоційні переживання підлітка.

Фахівці наголошують – батькам важливо налагодити довірливі відносили із дитиною. Але при цьому не тиснути на неї. Щоб уберегти від небезпечних кіберчеленджів психологи і батьки радять, аби діти постійно були чимось зайняті. Спортивні секції, гуртки, де підлітки зможуть знайти авторитетів, наставників, поставити для себе правильні цілі. Це не дасть віртуальному світу поглинути дитину.

Поради батькам, як убезпечити дитину в інтернеті, мають і правоохоронці. Це, зокрема, вимкнути можливість пошуку через диктування на пристроях. Використання батьківського контролю на всіх гаджетах. Рекомендують встановити YouTube Kids, і обговорити із дитиною, як довго і у який час вона може використовувати пристрій, пояснити основні правила Інтернет безпеки.

Після трагічних випадків, які пов’язують із челенджами у соцмережах, почали говорити про те, щоб закрити деякі додатки. Зокрема, заборонити «Tik Tok» дітям до 16 років. Таку петицію на сайті Президента створив наприкінці лютого Юрій Васильченко.

Варто звернути увагу і на те, що підлітковий період зараз помолодшав. Дослідники кажуть, він починається приблизно в 10-12 років і може тривати до 16-17.

У складних ситуаціях можна анонімно звертатися за телефонами гарячих ліній:
НАЦІОНАЛЬНА ДИТЯЧА “ГАРЯЧА ЛІНІЯ”: 116 111 (ПН-ПТ З 12:00 ДО 20:00)

УРЯДОВА ЛІНІЯ З ПИТАНЬ БЕЗПЕКИ В ІНТЕРНЕТІ: 1545

ЛІНІЯ ЗАПОБІГАННЯ САМОГУБСТВУ І ПРОФІЛАКТИКИ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я: 7333



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,