28.03.2024

Вибухи в Бейруті: сотня загиблих і 4000 поранених

Ваша реклама

У результаті двох вибухів у столиці Лівану Бейруті загинули 100 людей, понад 4 тисячі отримали поранення, декілька кварталів міста повністю зруйновані. Повідомляється, що вибухнули 2,7 тонни нітрату амонію, які шість років зберігали в порту без дотримання заходів безпеки, пише ВВС Україна.

Спочатку почалася пожежа, а потім стався вибух.

Свідки опублікували в соцмережах кадри, як над портом спочатку видно стовп диму, а потім – сильний вибух, після якого над містом нависла хмара у формі гриба.

Вибухова хвиля розкидала автомобілі, зруйнувала будівлі, розташовані на відстані декілька кілометрів від порту.

“Те, що ми бачимо – це величезна катастрофа. Жертви і поранені повсюди”, – заявив голова Червоного Хреста у Лівані Джордж Кетані.

Рятувальники продовжують діставати з-під завалів тіла. Кількість загиблих може зрости.

Почалося розслідування, що стало причиною вибуху і чому нітрат амонію зберігався без належних заходів безпеки.

За повідомленнями, нітрат амонію вивантажили у порті ще у 2013 році. З того часу ця небезпечна і легкозаймиста речовина зберігалася там. Її використовують як вибухівку, а також у сільському господарстві.

Вибух стався у дуже важкий для Лівану час. Країна переживає глибоку економічну кризу і пандемію коронавірусу.

Як це було?

Вибух стався після 18:00 у вівторок, 4 серпня. Журналіст ВВС з місця катастрофи повідомляє про величезну кількість жертв і серйозні руйнування. Схоже, що порт Бейрут не зможе працювати. Лікарні переповнені пораненими.

Багато людей все знаходяться ще під уламками. Свідки описують, що ледь не оглухли від вибуху – такої потужності він був.

“Усі будівлі навколо зруйновані. Я йду через вулицю, всю всіяну склом і уламками. Навколо темно”, – описав один зі свідків побачене агенції AFP.

Трясло все місто. Вибух навіть відчувався на острові Кіпр, що розташований за 240 км у Середземному морі. Люди на Кіпрі говорили, що подумали про землетрус.

Прем’єр Лівану Хасан Діаб оголосив середу “днем національної жалоби”. Він звернувся до інших країн світу з проханням про допомогу.

Президент Лівану Мішель Аун терміново скликав Вищу раду оборони країни.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,