18.05.2024

Вибори президента Білорусі: оголошені попередні результати

Креатор буд

У Білорусі в неділю відбулися президентські вибори, які з самого початку супроводжувалися масовими протестами людей, не згодних з політикою чинного президента Олександра Лукашенка. Він править країною вже 26 років. ВВС Україна подає розгорнутий матеріал на цю тему.

Основним суперником Лукашенка стала Світлана Тихановська – дружина заарештованого блогера Сергія Тихановського, який до арешту збирався балотуватися в президенти.

Вранці у понеділок ЦВК оголосила попередні результати, згідно з якими Олександр Лукашенко набрав 80,23% голосів, Світлана Тихановська – 9,9%. Проти всіх проголосували понад 6%.

Увечері після завершення виборів оголосили дані офіційних екзитполів, на виборах переміг Лукашенко, який набрав 79,7% голосів виборців, а Тихановська отримала 6,8%. Явка склала 84,05%.

Опозиція організувала альтернативний підрахунок голосів на інтернет-платформі “Голос”, який показав прямо протилежний результат – понад 80% голосів за Тихановську.

Відразу після завершення голосування на вулиці Мінська та інших міст вийшли противники чинної влади. Акції протесту в білоруській столиці переросли в зіткнення, затримали десятки людей.

День виборів

Виборчі дільниці відкрилися о 8 годині ранку на території Білорусі і за її межами. До багатьох виборчих дільниць вишикувалися довгі черги – їх, наприклад, можна було спостерігати і в самій країні, і біля білоруських посольств в Москві і Лондоні.

Багато людей так і не встигли проголосувати до закриття дільниць о 8 вечора і продовжували вимагати дати їм можливість віддати свій голос.

Очільниця ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина пояснила довгі черги у ділянок “результатом провокації” протестного електорату і заявила, що їхня робота продовжуватися не буде. Водночас, деякі ділянки, як повідомлялося, продовжували роботу після 8 вечора.

Чинний президент Олександр Лукашенко проголосував в університеті фізичної культури, після чого виступив перед журналістами і розкритикував свою основну суперницю Світлану Тихановську, а також незалежну пресу.

“Я не вважаю цю людину головним конкурентом, це ви зробили її головним конкурентом. Вона щиро зізнається в тому, що не розуміє, куди потрапила і що робити”, – заявив він і піддав критиці програму своєї суперниці.

Тихановська проголосувала на виборчій дільниці в одній зі шкіл на східній околиці Мінська. Її вітали бурхливими оваціями прихильники.

В цей час в центр Мінська стягували військових і спецтехніку на випадок заворушень, а місто опинилося фактично заблокованим – в’їзд в нього строго контролювався військовими.

Також повідомлялося про проблеми з підключенням до інтернету, які влада пояснила зростанням закордонного трафіку і “безпрецедентними DDoS-атаками”.

Під час голосування затримали десятки людей, переважно спостерігачів та журналістів.

Зіткнення

Відразу після закриття виборчих дільниць на вулицях Мінська та інших міст почали збиратися люди, які виступають проти політики чинної влади. Влада в особі Лукашенка ще вранці попереджала, що буде жорстко припиняти незаконні акції.

Так і сталося: невдовзі після того як в різних районах в центрі білоруської столиці почали збиратися люди, міліція почала застосовувати до них весь арсенал спецзасобів, які були у неї в наявності: водомети, світлошумові гранати, гумові кулі та інші засоби.

Судячи з кадрів з місця подій, деякі учасники акції отримали серйозні травми: так, одному протестуючому гранатою розірвало ступню, іншого збив автозак, який намагався проїхати крізь натовп (в результаті цього інциденту постраждало ще кілька людей).

Найбільш серйозні сутички відбулися в районі проспекту Машерова і стели “Мінськ – місто-герой”, а також в Старому місті і в районі проспекту Незалежності.

У МВС спочатку не коментували ситуацію, однак потім зізналися, що міліція була змушена застосувати спецзасоби у встановленому порядку.

Офіційних даних про постраждалих немає, МОЗ Білорусі пообіцяло озвучити їх вранці в понеділок, проте про масштаби можна судити по десятках машин швидкої допомоги, які прибували в центр Мінська після початку зіткнень.

Одночасно з цим в центрі Мінська практично повністю зник мобільний інтернет, а сайти найбільших ЗМІ країни і держорганів виявилися недоступними. Повідомлялося також про перебої з доступом до соціальних мереж і месенджерів.

Після того як бійцям ОМОНу і внутрішніх військ вдалося відтіснити основну масу учасників протесту з центру, почалися точкові затримання. Повідомлялося, що затримували навіть тих, хто перебував у дворах і не мав стосунку до акцій протесту.

Зіткнення тривали лише кілька годин і завершилися близько 2 години ночі, після чого центр Мінська спорожнів. У МВС відзвітували про те, що взяли ситуацію під контроль, а в соцмережах з’явилися кадри того, як частина спецтехніки залишає місто.

Точна кількість затриманих на акціях протесту поки залишається невідомим. За даними правозахисного центру “Весна”, який веде незалежний підрахунок, загалом в день виборів і після нього затримали понад 100 людей.

Олександр Лукашенко не з’являвся на публіці і не робив ніяких заяв з ранку неділі, коли голосував і спілкувався з журналістами.

Світлана Тихановська через видання TUT.BY увечері звернулася до протестуючих і силовиків.

“Я хочу попросити міліцію і війська пам’ятати про те, що вони – частина народу. І попросити своїх виборців: запобігайте провокації, не потрібно давати привід до застосування до вас насильства. Я знаю, що білоруси прокинуться завтра вже в новій країні, і сподіваюся на те, що завтра будуть тільки хороші новини. Будь ласка, зупиніть насильство. Перш за все, офіцери, я знаю, що ви можете це зробити”.

Натомість очільник Слідчого комітету Білорусі Іван Носкевіч вночі оголосив про порушення кримінальних справ після протестів в Мінську та інших містах країни – за фактами масових заворушень і насильства щодо силовиків. Відповідальність за дані дії відповідно – до восьми і 15 років позбавлення волі, йдеться в заяві чиновника.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,