24.04.2024

Встигни допомогти: історії тернополян, які рятують життя

Ваша реклама

Наталя Манзюк – лікарка швидкої допомоги. За 18 років роботи жінка побувала у різних екстрених ситуаціях. Від допомоги потерпілому у стані алкогольного сп’яніння — до реанімації. Журналістам «Тернопіль 1» розповіла, що добре знає, наскільки важливо вчасно надати першу допомогу. Пригадала один із своїх найскладніших викликів. Чоловіка вкусила оса – як наслідок анафілактичний шок. Лікарка зібрала весь реанімаційний набір і терміново помчала на виклик.

На схожі екстрені ситуації Наталія Манзюк виїжджає приблизно 6 разів за зміну. Головне, зізнається, заздалегідь продумати план дій. Поки їде на місце виклику, вже знає, чи стан пацієнта критичний та готує всі необхідні препарати для надання допомоги.

Та першу допомогу надають не тільки лікарі. Олександра М’ялковська працює у патрульній поліції. Часто саме вони першими прибувають на виклики. Тому кожному патрульному необхідно вміти надавати домедичну допомогу. За день на роботі трапляється чимало непередбачуваних ситуацій.

Про випадок із своєї роботи журналістам розповів Віталій Михалевський. Він – рятувальник. Зізнався, що його професія непередбачувана. Може виїжджати на автокатастрофи, гасіння пожеж або ж рятувати людей у воді. За рік служби у ДСНС він потрапляв у різні екстрені ситуації. Пригадав свій останній складний виклик, коли після ДТП довелось витягувати потерпілого із машини.

Тоді рятувальники працювали з гідравлічним інструментом, який є в підрозділі на машині. Потім зафіксували постраждалого, наділи на нього комірець і чекали приїзду екстреної медичної допомоги.

У наших героїв небезпечні професії. Щодня вони зіштовхуються із екстремальними ситуаціями. Проте, кожен наголошує про необхідність швидкого надання першої допомоги. Адже це не тільки врятує життя постраждалому, але й забезпечить подальше успішне лікування.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,