20.04.2024

Вплив забруднювачів на організми у водоймах: премію міської ради отримала науковиця ТНПУ

Ваша реклама

Оксана Горин – одна із чотирьох науковців, яка отримала цьогоріч одноразову премію міської ради. Наша знімальна група познайомилась із аспіранткою ІІІ року навчання спеціальності 091 “Біологія” ТНПУ ім. В. Гнатюка.

Свій довгий шлях у науку Оксана розпочала ще зі школи. Каже, завдяки вчительці біології.

Тернопільський педагогічний університет став для Оксани альма-матер. Саме тут вона продовжує реалізовувати себе як науковиця. Зараз Оксана Горин досліджує вплив забруднювачів, зокрема, залишків пестицидів чи добрив, на організми, які живуть у водоймах. Це, пояснює, дрібні ґрунтові організми та водні організми – рибки, жабки, водорості, як вони будуть реагувати на вже залишкові кількості цих речовин, які до них потраплять.

Також зараз під керівництвом Оксани проєкт-переможець щорічного конкурсу проєктів молодих вчених, оголошений Міністерства освіти і науки. Він має два напрямки, один із яких стосується власного дисертаційного дослідження науковиці. Другий напрямок – це дослідження ціанотоксинів синьозелених водоростей і їхнього токсичного ефекту. Це проблема, зауважує, із якою стикнулася Європа протягом останніх десятиліть доволі сильно. Зараз досліджують ці штами водоростей в Україні, умови, за яких ця токсичність проявляється.

Фахівчиня зауважує, зараз не тільки в Тернополі, але і по всій Україні, спостерігають зменшення кількості аспірантів і бажаючих реалізувати себе у науковій сфері. Тому вважає, що подібні відзначення на рівні влади – потрібні.

Пані Оксана – одна із чотирьох науковців, які отримали одноразову премію міської ради. Їх вручають, щоб підтримувати і стимулювати талановитих, відомих або молодих вчених, дослідників, які працюють в закладах освіти та наукових установах Тернопільської громади.

Наступна історія буде завтра про іншого цьогорічного переможця – науковця із Тернопільського національного технічного університету.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,