26.04.2024

Вогнепальна зброя вдома: думки “за” і “проти” депутатів ТМР

Ваша реклама

Зброя вдома. Проте – лише для самозахисту. На розгляді законопроект, який передбачає, що українці зможуть тримати короткоствольну зброю вдома, але не пересуватися із нею вулицями. Дозволити це можуть для того, аби люди могли захистити себе в небезпеці, та не всюди, а лише в межах помешкання.

Наша знімальна група запитала у депутатів і депутаток новообраної Тернопільської міської ради, що вони думають з цього приводу.

Зокрема, Ольга Шахін таку ініціативу підтримує. Депутат Тернопільської міської ради Мар’ян Козбур каже, що його позиція – однозначно позитивна. Депутатка Ружена Волянська також за це, і зауважила, що дане питання назрівало давно.

Фактично всі представники міськради, з якими ми спілкувались на цю тему – підтримують таку ініціативу. Кажуть, зараз є сенс дозволити зберігати вдома короткоствольну зброю.

Зі слів депутатів, нелегальної зброї в Україні зараз дуже багато, відтак, легалізація на часі. Депутатка ТМР Ольга Шахін пригадала випадок, який трапився у селі біла, коли озброєні злодії забігли в будинок, і, зауважує, добре, що жінка якраз у цей час тримала ніж в руках і могла себе захистити. А коли була б зброя у будинку, то будь-який злочинець думав би, чи залізти у будинок, чи ні.

Ще одна депутатка Мар’яна Головко каже, що як мама 4-х дітей і жінка, яка часто вдома сама, до того ж, сім’я публічна, не бачить нічого страшного в тому, щоб для захисту вдома зберігати зброю.

Мар’ян Козбур зауважує, що злочинці й так мають доступ до зброї, а українці себе захищати не можуть. Не зважаючи на реагування правоохоронних органів, краще, якби українці могли себе захищати самі, але у межах розумного, переконаний чоловік.

Йдеться про контроль відповідних органів і фахівців, зокрема, медиків. А також –правильне зберігання зброї. І чи не найважливішим пунктом в цьому питанні є процес навчання.

Депутат Тернопільської міської ради Олександр Смик впевнений, що це обов’язково має бути під пильним контролем правоохоронних органів та психіатрів.

Депутат ТМР Андрій Цибульський додає – зброя обов’язково має бути у сейфі, подалі від дітей. Важливо, і щоб проводився інструктаж власників і тих, хто із ними проживає.

Ружена Волянська зазначає, що, звичайно, є нюанси, адже не всі вміють правильно поводитися зі зброєю, не всі знають законодавство, коли можна спецзасоби використовувати. Але, думає жінка, держава має розробити спеціальні механізми, щоб була і відповідальність перед законом.

Та навіть підтримуючи легалізацію зброї, для захисту помешкання, деякі обранці все ж зауважують – українці зараз не готові до таких нововведень. Правильно поводитись зі зброєю, як її використовувати і у яких випадках – основні аспекти, на думку місцевих депутатів, мають закладатися із дитинства, каже Олександр Смик.

Отож, обранці Тернополя переважно підтримують право українців на володіння вогнепальною короткоствольною зброєю задля захисту себе і помешкання. Та, звісно, розуміють, що це може бути дозволено лише за умови правильного контролю правоохоронцями, обов’язкового медичного обстеження, варто і навчити людину – як правильно поводитися зі зброєю та починати дбати про культуру поводження зі зброєю у законний спосіб.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,