18.05.2024

Війна на вулицях США. Чому там протестують і стріляють?

Креатор буд

Мери шести міст США вимагають від Конгресу ухвалити закон, що забороняє президенту Трампу без їхньої згоди направляти в регіони додаткові поліцейські сили для придушення заворушень, повідомляє ВВС Україна.

Нова хвиля протестів, що прокотилася на минулих вихідних найбільшими містами США, змусила мерів звернутися до Конгресу. Вони вимагають обмежити повноваження президента країни.

Як стверджують мери міст, люди на протестах лише реалізують свої права, гарантовані їм Конституцією. Спроби федеральної влади жорстко придушити акції, за їхніми словами, провокують маніфестантів і викликають насильство.

У своєму зверненні мери підкреслили, що “федеральні агенти діють безконтрольно, знаючи про свою безкарність”, і вимагають від Конгресу заборонити Трампу направляти в регіони додаткові поліцейські сили без згоди місцевої влади.

Чому в США тривають протести?

Нова хвиля протестів у США має і нові гасла. На цей раз демонстранти, крім уже звичних заяв про боротьбу проти расової дискримінації і поліцейського насильства, вийшли на вулиці з саморобними плакатами на підтримку протестуючих в Портленді.

Туди за наказом Трампа відправили перші федеральні силові підрозділи. Після цього в центрі найбільшого міста штату Орегон розгорілася справжня війна між демонстрантами і федералами.

Приїжджі силовики застосовують проти мітингувальників сльозогінний газ, гумові кулі і мінігранати з перцевим газом. Арешти відбуваються максимально жорстко.

При цьому, як запевняють керівники міської поліції, ці силовики не звітують про свої дії перед місцевою владою.

Серед постраждалих, наприклад, минулого тижня виявився мер Портленда Тед Віллер, який отримав свою “дозу” сльозогінного газу.

Особливе обурення демонстрантів викликало те, що силовики звели навколо будівлі федерального суду двометровий паркан і жорстко придушують будь-які спроби демонстрантів зламати огорожу.

“Це неконституційна окупація, – прокоментував дії федералів мер Віллер. – Без згоди мерії, без згоди мешканців міста вони розпоряджаються на нашій землі, будуючи свої паркани і забороняючи нам ходити власними вулицями”.

За його словами, присутність федеральних агентів лише провокує мирних демонстрантів, і веде до ескалації насильства у місті.

На дії федеральних поліцейських демонстранти дійсно відповіли створенням власних формувань. Якщо раніше протести були стихійними, то за останні два тижні головну роль в акціях відігравали учасниці нового руху “Стіна матерів” (Wall of Moms).

Жінки з гаслом “Руки геть від наших дітей” взяли на себе роль живого щита, встаючи ланцюгом між протестуючими і федеральними поліцейськими.

Минулого тижня до “матерів” приєдналися учасники нового об’єднання, яке отримало назву “Стіна ветеранів” (Wall of Vets). До нього увійшли колишні військовослужбовці.

Від сльозогінного газу демонстрантів тепер охороняють учасники “Стіни батьків” (Wall of Dads), що виходять на масові акції з садовими вітродувами, за допомогою яких зазвичай прибирають листя. Цю техніку вони використовують, намагаючись відігнати хмари сльозогінного газу від протестуючих.

Дональд Трамп назвав дії федеральних підрозділів “чудовою роботою”, пообіцявши відправити силовиків і в інші міста. У списку опинилися Нью-Йорк, Чикаго, Філадельфія, Детройт, Балтімор і Окленд. Мерії всіх цих міст очолюють політики-демократи.

На початку цього тижня в своєму Twitter він знову назвав протестуючих “анархістами”, заявивши, що за шкоду, завдану будівлі федерального суду в Портленді, кожному з демонстрантів буде загрожувати покарання у вигляді десяти років тюремного ув’язнення. “Не робіть цього!”, – попередив демонстрантів президент США.

Як в інших містах США підтримали Портленд?

Протести, учасники яких виступали не тільки проти поліцейського насильства, а й проти появи в містах федеральних агентів, у минулі вихідні охопили всі Сполучені Штати.

У більшості міст демонстрації пройшли мирно, але в деяких були бійки з поліцією і спроби підпалу федеральних будівель. Понад 100 людей по всій країні заарештували. В результаті стрілянини під час масових акцій в штатах Кентуккі і Колорадо кілька людей отримали поранення.

В Остіні, штат Техас, під час демонстрації проти поліцейського насильства загинув 28-річний Гаррет Фостер. Як стверджує місцева поліція, активіст постійно брав участь в акціях з кінця травня, і завжди брав із собою легально зареєстрований автомат AK-47.

Невдоволення демонстрантів викликав водій автомобіля, який, як їм здалося, спробував врізатися в натовп маніфестантів. Після нетривалої перестрілки водій машини відкрив вогонь, смертельно поранивши Фостера, а потім поїхав. Пізніше він сам подзвонив в поліцію, заявивши, що демонстрант погрожував йому зброєю, і він був змушений захищатися.

У містечку Аврора, штат Колорадо, у вихідні протестувальники розбили вікна у будівлі окружного суду, і спробували підпалити її. На наступний день демонстранти перекрили шосе. В результаті почалась суперечка з одним із водіїв, який спробував проїхати у місто. Почалася стрілянина. Двоє маніфестантів отримали поранення.

Під час цієї демонстрації в місті Луїсвілль, штат Кентуккі, поранення отримали троє членів озброєної групи чорношкірих активістів NFAC (Not F *** g Around Coalition).

За словами місцевої поліції, демонстранти, ось уже другий місяць вимагають заарештувати поліцейських, винних в загибелі афроамериканки Бреонни Тейлор.

У Сіетлі, штат Орегон, 47 демонстрантів заарештували за звинуваченням в нападі на поліцейських, у підпалі та організації погромів. 75 маніфестантів затримані в Омасі, штат Небраска. Їм пред’явили звинувачення у невиконанні вимог поліцейських.

У центрі Річмонда, штат Вірджинія, поліцейські також провели масові арешти, влаштувавши, за словами репортерів місцевої газети, в ніч на неділю справжню “засідку” для активістів в одному з міських парків.

Навіщо Трамп погрожує протестувальникам?

Протести мерів міст вже підтримали губернатори кількох штатів і лідери демократів в Конгресі. Вони назвали дії федеральної адміністрації з придушення заворушень “політичним театром”, розіграним для того, щоб зміцнити позиції Трампа напередодні виборів.

У Білому домі, втім, не приховують, що головною темою виборчої кампанії чинного президента стане “закон і порядок”.

За минулі кілька тижнів виборчий штаб Трампа розмістив в соціальних мережах і на телеканалах кілька десятків відеороликів, лякаючи американців сценами насильства з боку демонстрантів. В одному з таких постів використали фото з України.

Американців у таких постах попереджають, що у разі перемоги демократи готові повністю розпустити поліцію.

Поки обрана виборчим штабом Трампа тактика не принесла помітних результатів: за усіма опитуваннями громадської думки, лідером перегонів продовжує залишатися колишній віцепрезидент Джо Байден.

За результатами останнього опитування, проведеного Гарвардським університетом і фірмою Harris, його перевага зараз становить 10 пунктів. Таку ж перевагу демократичного кандидата незалежно один від одного фіксували спільні опитування телекомпанії ABC і газети Washington Post, а також телекомпанії CBS і соціологічного порталу YouGov.

При цьому продовжує падати і рівень підтримки дій Трампа: за даними дослідження університету Quinnipiac, роботу Трампа схвалюють лише 36% американців, а 60% заявляють про своє невдоволення.

“До виборів ще три місяці, і за цей час багато чого може змінитися, – припустив у розмові з Російською службою ВВС політолог, професор університету Стоуні-Брук Джонатан Сандерс. – Але вже зараз очевидно, що головними темами для виборців стануть зовсім не протести, а боротьба з епідемією коронавірусу і стан економіки країни. Поки з цими викликами Трамп явно не справляється “.

На думку аналітиків, тактика, обрана виборчим штабом Трампа, може створити нові проблеми для “кандидата Трампа”.

Минулого тижня в інтерв’ю Fox News господар Білого дому заявив, що він не має наміру відмовлятися від спроб жорстко придушити протести, і планує відправити в різні міста США ще 75 тис. федеральних агентів.

Як вважає професор Університету Нотр-Дам Луїс Шумеріні, який досліджував протестний рух в Туреччині, Бразилії та в Україні, надмірно жорсткі дії влади можуть призвести до того, що протест проти расової дискримінації за лічені тижні перетвориться у антиурядові виступи.

“Так було в багатьох країнах, – зауважив він в інтерв’ю телекомпанії CNN. – Протести починаються з невеликих акцій, учасники яких виступають з однією конкретною вимогою. Але коли держава максимально жорстко відповідає на це, застосовуючи так звану “нелетальну зброю” – гумові кулі і сльозогінний газ, то замість того, щоб зникнути, протест тільки розростається, перетворюючись у по-справжньому масовий рух”.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,