15.05.2024

Від ртутних і натрієвих ламп до світлодіодів: у Тернополі замінюють вуличне освітлення

Креатор буд

Від 60-х років минулого сторіччя і до сьогодні. Від ртутних і натрієвих ламп до сучасного LED-освітлення. У Тернополі зараз активно впроваджують проєкт “Світло без ртуті”. За кредитні і грантові кошти мають замінити понад 2 тисячі ламп на майже 50 вулицях.

Ртутні лампи, пригадує директор КП “Тернопільміськсвітло” Олег Лехіцький, користувалися попитом із 60-х до 90-х років минулого сторіччя. Суттєвими недоліками таких освітлювальних пристроїв було те, що вони енергозатратні, а всередині містили пари ртуті, відповідно, якщо їх розбити, то випари могли нашкодити здоров’ю.

Згодом почали використовувати натрієві лампи, а вже потім – зі світодіодами. LED-лапми, значно економніші і на ту саму кількість ват, дають більше світла.

Загалом восени і зараз у Тернополі продовжують активно впроваджувати програму “Реконструкція системи зовнішнього освітлення «Світло без ртуті»”. Заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський зауважив, що для того, щоб реалізувати проєкт залучили фінансову корпорацію NEFCO (під 3% річних на 5 років) і грантові кошти – близько 150 тисяч євро.

За ці кошти мають замінити понад 2 тисячі старих ламп вуличного освітлення, також окремі лінії електропередач і окремі опори.

У міській раді кажуть, після реалізації програми «Світло без ртуті», позитивний досвід будуть впроваджувати на території всієї громади. У селах МТГ здебільшого вуличне освітлення треба встановлювати з нуля, і роблять це коштом міського бюджету.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,