26.04.2024

Важкі наслідки поліомієліту: лише 32% дітей на Тернопіллі повністю щеплені від хвороби

Креатор буд

Поліомієліт. Здавалося б дитяча хвороба, проте наслідки можуть призвести до смерті. І єдиним виходом не захворіти є лише щеплення. В Україні вакцинація проти поліо є в переліку обов’язкових.

Робити її потрібно відповідно до Календаря щеплень, а саме 6 разів до 14 років. Якщо ж графік порушено, вакцинуватися необхідно янайшвидше. Нині на Тернопільщині повністю щепились від поліо лише 32% дітей. Це доволі низький показник, відзначила завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ “Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Марія Павельєва.

Вакцинація від поліо проходить двома видами вакцин. Зокрема інактивована для двох та чотирьох місяців, а в подальшому — оральна. Нині через воєнний стан, є гостра проблема із нестачею саме оральних вакцин у всій Україні.

Торік лікарі зареєстрували перший за багато років випадок поліо в Україні. Підтвердили діагноз у маленької дитини з Рівненської області. Тому не слід забувати, вакцинація необхідна, адже ліків від цієї хвороби просто не існує. І один із її найважчих наслідків – параліч. До 10% хворих помирає від зупинки дихання через параліч дихальних м’язів. А підчепити цей вірус можна будь-де, зауважив медичний директор з поліклінічної роботи КНП “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Володимир Кучма.

Про симптоми недуги — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,