28.03.2024

Вакцинація дітей від 12 років: що про це думають тернополяни та місцеві експерти

Ваша реклама

Зовсім скоро в Україні можуть розпочати вакцинацію дітей від 12 років. Відповідні рекомендації розробила Національна технічна група експертів з імунопрофілактики при МОЗ України. При складанні плану дій в Україні фахівці використали досвід Великобританії.

Відповідно, щеплюватимуть лише неповнолітніх, які перебувають у зоні ризику. Йдеться про маломобільних дітей, тих, які хворіють онкологією чи мають неврологічну патологію. Також свою вакцину отримають неповнолітні, які навчаються закордоном, братимуть участь у міжнародних змаганнях, та ті, хто за межами України вже отримали першу дозу. Тож тут їм проведуть ревакцинацію. До таких планів Уряду тернополяни ставляться по-різному.

В Україні щеплюватимуть дітей від 12 років, вакциною Comirnaty від BioNTech/Pfizer. Її тернопільські експерти називають однією із кращих. Адже світові дослідження, підтверджують позитивні результати саме цієї вакцини. Та як вона вплине саме на юний організм – говорити поки що рано.

Лікарка-педіатр, голова тернопільського осередку ГО «Батьки за вакцинацію» Світлана Никитюк розповіла, що будь яка вакцина може дати алергічні реакції, як і будь який препарат, який вводиться. Тому після вакцинації дитина має сидіти у кабінеті лікаря пів години.

Оскільки письмового наказу немає, про такі рекомендації фахівці говорять лише теоретично. Наголошують, вакцинувавши дітей –  мінімізують поширення коронавірусу серед малого і дорослого населення.

За словами начальниці департаменту охорони здоров’я ТОДА Ольги Ярмоленко, така вакцинація зараз актуальна. Адже модефікований вірус дельта буде вражати здебільшого дітей.

Фахівчиня додала, ймовірно вакцинацію дітей в нашій області проводитимуть педіатричні служби, попередньо пройшовши навчання.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,