26.04.2024

“Уроки Майдану”: про події Революції Гідності згадували тернопільські школярі та молодь

Ваша реклама

Екскурсію музеєм Революції Гідності проводять учні школи №18 у Тернополі. Сьогодні, напередодні Дня Гідності та Свободи, у закладі організували чимало тематичних заходів.

Окрім учнів були також представники «Солідарної молоді Тернопільщини» і студенти історичного факультету педагогічного університету.

Активіст ГО “Солідарна молодь – Тернопільщина” Назар Мельничук каже, що  найважливіше те, щоб молоде покоління постійно тримало руку на пульсі тих подій і розуміло, наскільки це важливо, за що виходили тоді люди на Майдан.

Студент історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка Назар Федоров зазначив, що йому, як майбутньому історику, приємно, що люди пам’ятають ці події, розуміють для чого вони були, та яке Революція Гідності займає місце у нашому житті.

Серед присутніх і ті, хто безпосередньо були учасниками тих буремних подій. До прикладу, організаторка таких екскурсій, а також випускниця школи Ілона Борсук. Дівчина зараз студентка історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка розповідає, під час Революції була у 9-му класі. Каже, попри це школярі добре розуміли що відбувається і для чого.

Активіст ГО “Солідарна молодь – Тернопільщина” Ігор Білокопитий запевняє, що спогади з Революції назавжди в пам’яті, а такі атрибути, як у музеї лише підсилюють їх. Дітям ж, зауважує, важливо їх бачити та знати свою історію.

Після екскурсії учасники приєдналися до одинадцятикласників, для яких організували “круглий стіл” під назвою “Уроки Майдану”. Почали із найпершої – Революція на граніті восени 90-го року. Далі – Студентська революція на траві – події весни 2004-го, того ж року – Помаранчева революція, а у 2013 – Революція Гідності. Всі ці події згадали під час уроку, разом із учнями обговорили їхні причини, і важливість такого супротиву.

Заступниця директора з виховної роботи ТЗОШ №18 Лідія Бачинська каже, заняття в такому форматі, це навіть не урок, тому що інформації багато, школярі про неї дізнаються на уроках історії. Це бажання почути їхню позицію, куди вона рухається, бо це молодь.

До Дня Гідності та Свободи у 18-й школі підготували насичену програму. Екскурсії, круглий стіл, а на завершення – квест для учнів 9-10 класів та молоді.

Лідія Бачинська зауважує, до тематичних заходів, які проводили у школі напередодні Дня Гідності та Свободи, намагалися долучити якомога більше учнів, зважаючи на карантинні умови. Аби молодь не просто вчила, а розуміла новітню історію нашої країни.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,