19.05.2024

Україна призупинила всі контакти з Білоруссю та вважає неприпустимим втручання Росії у ситуацію в сусідній країні

Ваша реклама

Міністерство закордонних справ України вважає неприпустимим будь-яке зовнішнє втручання в ситуацію в Білорусі, зокрема Російської Федерації. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу в п’ятницю, 28 серпня, повідомляє Укрінформ.

“Міністерство закордонних справ вважає неприпустимим будь-яке зовнішнє втручання в ситуацію в Білорусі, у розв’язання тієї глибокої політичної кризи, яка охопила країну. Насамперед, ідеться про втручання Російської Федерації та Організації договору колективної безпеки (ОДКБ), де Росія, як відомо, відіграє провідну роль”, – підкреслив урядовець.

Водночас міністр наголосив, що Україна вітає ініціативу поточного албанського і майбутнього шведського головування ОБСЄ про здійснення посередництва в Білорусі для налагодження діалогу між урядом і опозицією.

“Ми вважаємо, що широкий національний діалог є єдиним шляхом виходу з тієї ситуації, що склалася, і стабілізації обстановки в Білорусі”, – додав Кулеба.

Нагадаємо, в Білорусі третій тиждень тривають масові протести проти результатів президентських виборів 9 серпня. За офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%.

Тим часом Україна поставила на паузу всі контакти з Білоруссю на дипломатичному рівні.

За словами міністра закордонних справ , Україна приєдналася до заяви Євросоюзу щодо ситуації в Білорусі. Про відновлення контактів між двома країнами мовитиметься, коли Україна буде певна, що не зазнає репутаційних втрат.

“Щойно білоруська влада вдалась до насильства проти мирних протестувальників, я особисто ініціював заяву МЗС країн Люблінського трикутника (Польщі, Литви, України), у якій ми засудили насильство”, – наголосив Кулеба.

Після цього українське МЗС опублікувало розгорнуте пояснення, у якому “детальніше висловило свою позицію”. У цій заяві, за словами Кулеби, зазначено, що Україна поділяє позицію Європейського Союзу.

Голова МЗС Дмитро Кулеба наголосив, що Україна стосунки з Білоруссю наразі поставила на паузу, а ще й пішла на серйозний дипломатичний крок, який “поки що не зробила жодна країна – викликала свого посла на консультацію”.

Також Кулеба заявив про те, що Україна може перенести майданчик переговорів по Донбасу з Мінська: наразі підстав для цього немає, але якщо вони з’являться – Україна буде готовою.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,