28.03.2024

Україна подає Меморандум до Міжнародного трибуналу ООН: вимагає мільйонних компенсацій в Росії

Креатор буд

Україна цього тижня подасть до Міжнародного трибуналу з морського права ООН Меморандум у справі про захоплення моряків та кораблів у Чорному морі у листопаді 2018 року. Частиною позову є обґрунтування компенсації матеріальної та моральної шкоди нашим морякам.

Йдеться також про компенсацію Військово-Морським силам України за ті пошкодження, які були нанесені українським кораблям під час їхнього захоплення, та втрати через варварське поводження російської сторони з зазначеним майном. Крім того, українська сторона понесла втрати і через те, що певний час ВМС України не могли використовувати три кораблі.

Загалом компенсації можуть сягнути декількох мільйонів доларів.

“Перед нами буквально у найближчі дні, а саме до 22 травня, стоїть задача подати меморандум в рамках судового процесу щодо трьох українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів. Ми зараз перебуваємо на фінальній стадії його підготовки, відшліфовуємо окремі точкові моменти. Це не просто меморандум, це — зібрані нами докази, свідчення моряків та інших свідків. Це результати відповідної економічної експертизи, яка підтверджує збитки, нанесені українській Державі”, — повідомив Євген Єнін.

Зі слів заступника міністра закордонних справ України Євгена Єніна, Україна вимагає від міжнародного арбітражу прийняття рішення, яке б зобов’язало російську сторону надати гарантії неповторення подібних інцидентів.

“Згідно з правилами Трибуналу, ми не можемо озвучувати деталі справи, тому перед громадськістю, особливо напередодні подачі цього меморандуму, ми говоримо лише про окремі аспекти і загальну складову цього документу”, — додав він.

Щодо подальших кроків, то Україна має подати свій меморандум до 22 травня. Зі свого боку, російська сторона передає попередні заперечення щодо юрисдикції до 22 серпня 2020 року.

На рішення Трибуналу можна очікувати орієнтовно в середині 2023 року, – передає УНН.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,