28.04.2024

У Збаражі вшанували пам’ять жертв політичних репресій

Креатор буд

Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку – це неймовірні цифри. Від початку 1920-х і до кінця 1980-х років в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них понад 50% українці). Традиційно, в День пам’яті жертв політичних репресій, який відзначають щороку у третю неділю травня, по всій країні відбувається покладання квітів до пам’ятних знаків, а також проходять жалобні віче і церемонії.

В Україні величезна кількість політв’язнів було розстріляно, чимало з них пройшли тюрми, заслання, каторгу, табори. Людей примусово поміщали в психіатричні заклади.

Спільною молитвою у Збаражі згадали тих, хто своє життя віддав за волю рідного краю, хто загинув у Сибірі та Казахстані, хто зазнав катувань і тих, хто досі воює на сході України.

Від терору і репресій потерпіли майже всі верстви українського населення: науковці, політики, військові, священики, представники культури та селянство. Але найгірше те, що режим хотів згубити українську свідомість, зауважив міський голова Збаража Роман Полікровський та голова Збаразької РДА – Любомир Балук. Тернопільщина, до слова, щороку вшановує жертв політичних репресій.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,