26.04.2024

У Тернополі влаштували публічні читання книги “Справа Василя Стуса”

Креатор буд

У Тернополі влаштували публічні читання книги журналіста Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”. Напередодні суд заборонив поширювати книгу без дозволу Віктора Медведчука, який позивався до автора та видавництва з вимогами змінити частину тексту.

Організаторка публічних читань книги “Справа Василя Стуса” Тамта Ґуґушвілі розповідає, коли дізналась про це – було нерозуміння, чому таке рішення. Коли почула слово “цензура”, “заборона”, не зрозуміла, чому так сталося. Якщо подумати і проаналізувати, то ті цінності, за які боровся Стус — незалежна Україна. І коли ми сьогодні маємо таку ситуацію, коли забороняють книгу про Василя Стуса – це небезпечно, вважає організаторка заходу

90% книги – це документи із розсекречених архівів КДБ про другий судовий процес над поетом у 1980 році. Після оголошення рішення суду книгу «Справа Василя Стуса» розкупили протягом години.

Учасник публічних читань книги “Справа Василя Стуса” Андрій Оленин каже, що словами Стуса промовляє одвічна правда і в наш час, коли відбуваються такі «чудеса», думає, що кожна свідома людина не може мовчати. І за правду ми мусимо її знати, пам’ятати і розказувати нашим нащадкам, додає Андрій Оленин.

Символічно читання відбулось при свічках біля пам’ятника Василеві Стусу в Тернополі. В Україні таких пам’ятників не більше 3-х.

Ще одна учасниця публічних читань книги “Справа Василя Стуса” Марічка Юрчак зазначила, що у нас цей пам’ятник спорудив Дмитро Стецько, який теж мав складні відносини з радянською владою. Це для нього було символічно. І, каже Марічка, ми щасливі люди, адже ще 50 років тому за вірші Стуса ми б і самі мали проблеми з КДБ. А сьогодні нам нічого за це не загрожує.

Загалом на акцію у Тернополі прийшли 10 людей. Схожі читання влаштували також у Києві та Львові. Організатори кажуть, дана подія — демонстрація незгоди з несправедливим рішенням суду. Наголошують, найкраще рішення в даному випадку — не мовчати, поширювати подію, закликати людей замовляти книгу та підтримувати видавництво та автора.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,