28.03.2024

У Тернополі шахраї заробили 2 мільйони гривень, обіцяючи роботу за кордоном

Креатор буд

Більше двох мільйонів гривень заробив житель Тернополя на людях, які планували працевлаштуватися за кордоном. Він разом зі спільниками-родичами організував кілька “фейкових” фірм з працевлаштування.

Оголошення розмістили в мережі Інтернет, а сам офіс відкрили у Тернополі. Фірма кожних два місяці міняла адресу розташування.

Працювали там і менеджери-дівчата – також по два місяці. За попередніми даними, фірма почала функціонувати на теренах інтернету з вересня 2019 року. У їхню пастку потрапили жителі зі всієї України.

Документувати нелегальну фірму співробітники відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми спільно зі слідчими області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури почали ще у березні цього року.

За словами начальника відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, ГУНП в Тернопільській області Олександра Буняка, за свої послуги шахраї брали 300 євро. Ще 400 – клієнт мав оплатити через місяць після працевлаштування. Роботу пропонували у Швеції на заводі молочних виробів. Іногороднім договори передавали поштою для підпису.

Після оплати вказаної суми клієнти чекали на дату поїздки, але марно. Причини відтермінування виїзду організатори мотивували або карантином, або великою кількістю охочих і чергами.

Повертати гроші також відмовлялися. Люди почали звертатися до поліції. За попередніми даними, у пастку шахраїв потрапили більше двохсот жителів з різних куточків України, на яких вони заробили понад два мільйонів гривень. Проте кількість жертв, каже Олександр Буняк, може бути більшою.

У ході оперативно-розшукових заходів стало відомо, що до складу групи входило десять осіб.

Організатори уже потрапляли в поле зору правоохоронців. Кримінальне провадження по шахрайству цими особами перебуває на розгляді у суді. Підозрювані раніше продавали неіснуючі автомобілі у лізинг.

За шахрайство з працевлаштуванням “бізнесменам” загрожує від 3-х до 8-ми років позбавлення волі. Вирішується питання про оголошення підозри та міри запобіжного заходу. Триває слідство.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,