29.03.2024

У Тернополі розповіли про впровадження Хартії вільної людини в навчальних закладах

Креатор буд

Відповідальність,  моральні та духовні цінності, наполегливість, патріотизм та любов до свого народу. Це одні з головних цінностей Української Хартії вільної людини. Проєкт, який вже активно впроваджують у навчальних закладах області.

Його ідейниками були відомі інтелектуали та громадські діячі країни: історики, правозахисники, економісти. Проміжні підсумки реалізації цієї програми обговорили у Тернопільському прес-клубі.

На думку професора Дмитра Вакуленка, автори Української Хартії Вільної Людини досить вдало сформували ціннісну модель сучасного українця. І, власне, метою  обласної програми та регіонального експерименту є допомога у тому, щоб стати нам всім кращими та вдосконалювати себе, освітній простір для формування – сучасного громадянина України.

Автори Хартії виокремили 10 ключових завдань для українців, серед яких – «Бути вільною людиною», «Бути українцем», «Бути активним громадянином», «Бути господарем». А також зазначили, що у нашій країні, де Радянський Союз було подолано фізично, його спадщина і досі зберігається морально і ментально.

Зауважимо, завдання Хартії наразі активно реалізовують у Тернопільській гімназії імені Івана Франка.

Варто додати, що наріжними каменями Хартії є три прості думки. Перша – це відповідальність за своє життя. Друге – мораль і духовні цінності не можуть бути відкладеними на завтра. Третє – ми будуємо те, що уявляємо, а отже, від глибини, масштабу і творчого хисту нашої уяви залежить наше майбутнє.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,