19.04.2024

У Тернополі презентували масштабну виставку ікон візантійського стилю

Ваша реклама

“З Янголом на плечі”. Таку виставку із 69 ікон відкрили у Тернополі. Створив шедеври сакрального мистецтва заслужений майстер народної творчості України – Володимир Шерстій. Експозиція присвячена 60-річчю митця.

Чоловік зазначає уже втретє виставляється у нашому місті. А його ікони бачили відвідувачі музеїв усіх великих міст України і навіть за кордоном.

Іконописець, заслужений майстер народної творчості України розповів, що його творчий процес почався із благословення Блаженнішого Любомира Гузара, який був на його першій виставці у Бразилії.

Володимира Шерстій ділиться – малює ікони акрилом на спеціально підготовлених дерев’яних дошках. Створює образи митець лише коли має натхнення, з усмішкою каже, його рукою творить Бог. Зізнається, візантійського стилю дотримується не на всі 100%, дещо вносить і своє.

Приїхали із Чорткова на виставку друзі іконописця. Серед них – Тетяна Лякуш. Розповідає, вони разом із митцем часто їздять на Схід до наших бійців. Тому серед ікон є особлива – Матері Божої Невтомної помочі, яку вони завжди беруть у дорогу. Біля неї є записник, у якому люди з різних населених пунктів залишають відгуки.

Прийшли на відкриття виставки і представники духовенства. Вони переконані, що побачити експозицію повинен кожен, адже стільки творів сакрального мистецтва в одній виставковій галереї – явище унікальне.

Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ владика Теодор (Мартинюк) каже, що ця виставка дійсно особлива, бо сакральне мистецтво сприймається не тільки розумом та відчуттями, а й серцем.

Відвідати виставку ікон “З янголом на плечі” можуть усі охочі до 14 вересня у Тернопільському обласному художньому музеї.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,