06.05.2024

У Тернополі презентували бронзову модель ратуші та будівлі пошти

Ваша реклама

У Тернополі презентували бронзову модель ратуші та будівлі пошти, які колись були розміщені у центрі міста. Експозиція розташована на вулиці Чорновола.

Складається вона із кількох частин. Окрім моделі ратуші, тут є карта міста зі старими назвами вулиць.

Тернополянка Євгенія Возна показала нашій знімальній групі місце, де її батько із дідом після розкуркулення звели хату.

Металеві ключі – одна із важливих деталей експозиції, розповідає її архітектор Борис Солонін. Усі деталі, зауважує, автентичні, із довоєнних часів. Розповідає, у місцевих мешканців, які вижили, практично, усі помешкання були зруйновані, а ключі – це своєрідний спомин того, що було раніше.

Частину експозиції займають мармурові стовпи, на них зображені різноманітні будівлі, церкви, які Тернопіль втратив у війні. Час у цьому випадку є ворогом: багато юних тернополян не тільки не пам’ятають, але й ніколи не знали про численні пам’ятки рідного міста.

Скульптор експозиції Дмитро Мулярчук каже, тут війська просувалися 4 рази, тому й не дивно, що тернополянам з того часу мало що залишилося. Мало хто й знає про давні назви, до прикладу, районів міста. Цікаві назви вже увійдуть в історію.

Міський голова Тернополя Сергій Надал переконаний, що народ, який не пам’ятає свого минулого – не має майбутнього. Тому, каже, варто відновлювати пам’ять про наше місто у різних спорудах чи макетах.

Зауважимо, це вже п’ята експозиція, яку створили у рамках проєкту «Тернопіль у бронзі». Ратушу й інші компоненти архітектурного ансамблю виготовили за кошти меценатів.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,