27.04.2024

У Тернополі навчають опікунів, усиновлювачів, прийомних батьків та патронатних вихователів

Ваша реклама

18 людей із різних районів Тернопільщини. У всіх різні професії, цінності, освіта та вік. Та об’єднує їх одна ціль – допомогти діткам, які опинились у важких життєвих ситуаціях та врятувати бодай одну дитячу долю.

У Тернополі в рамках проєкту реформування інтернатних закладів, експерти проводять навчання для кандидатів в усиновлювачі, опікунів, прийомних батьків та патронатних вихователів. Одними із таких є подружжя Аліни та Сергія.  Чоловік разом із дружиною вирішили стати патронатними вихователями. У їхній родині житимуть дітки, які потрапили у складні життєві обставини протягом кількох місяців.

Кандидатка у патронатні вихователі Аліна Кравчук каже, що вони з чоловіком бачать потребу у дітей допомогти їм таким чином. Вважає, що діти мають мати до кого звернутися, при потребі, адже в інтернат них закладах може такої стабільної людини не бути. Чоловік Аліни Сергій зауважив, що суспільство змінюється. Чимало дітей потребують підтримки, а оскільки вони мають можливість допомогти – то варто це робити.

Навчання для цієї групи триває вже близько тижня. За цей час, разом із фахівцями студенти вивчили важливі теми. Розібрали до деталей усі нюанси, аби у майбутньому, знати як допомогти, правильно виховати та зігріти діток, яким чи то тимчасово, чи то назавжди стануть батьками.

Тренерка з питань підготовки замісних вихователів, прийомних батьків, батьків-вихователів, усиновлювачів, опікунів і патронатних вихователів Ольга Шишкіна каже, що під час навчання багато уваги приділяють якраз питанню сім’ї – характеристикам, цінностям, потребам дітей. Також обговорюють і законодавчі нюанси на простому і зрозумілому рівні.

Попереду на учасників цієї програми чекає тривалий курс навчання. Все для того, аби дітей у сім’ях зустріли справжні професіонали. Так, проаналізувавши багато інформації та даних, зможуть досягнути поставлених цілей, адже кожна дитина повинна виховуватись у сім’ї.

Ключова експертка проєкту “Реформування інтернатних закладів в Тернопільській області” Лариса Пєтушкова зауважила, що на Тернопільщині є потреба в кандидатах для створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, щоб люди брали дітей на виховання із інтернат них закладів.

Експерти переконують, люди які беруть на себе відповідальність за не своїх біологічних дітей, матимуть підтримку від держави.

Завідувачка відділу Тернопільського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Шимчук наголошує, що оскільки це державна програма, то держава зацікавлена в тому, щоб вирішити питання дитячої бездоглядності, соціального сирітства і, однозначно, підтримка буде надаватися.  Передбачене також і навчання фахівців із соціальної роботи, які працюють в громадах, і які будуть надавати допомогу.

Варто додати, що це вже друга група, у якій навчають майбутніх усиновлювачів, опікунів, прийомних батьків та патронатних вихователів. Щоб отримати всю інформацію з цього питання чи записатись на курс – звертайтесь у Тернопільський обласний центр соціальних служб та служб у справах дітей, а також у  відповідні установи в своїх містах.

Номерами телефонів: (0352) 23-51-12 або 068-356-1362.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,