20.04.2024

У перинатальному центрі “Мати і дитина” закликають обласну владу не реформувати їхній заклад

Креатор буд

Працівники перинатального центру схвильовані. Медиків обурили аргументи на користь реформи, які лікарям озвучила директорка департаменту охорони здоров’я ОВА Ольга Ярмоленко.

В обласній раді не лише анонсували, а й швиденько напрацювали механізми, як з’єднати пологовий з обласною дитячою лікарнею. Документи в травні відправили в МОЗ. Медики пологового, які і їхні колеги з дитячої лікарні, кажуть, новина застала їх зненацька. А пояснення на неї, які чують лише через місяць після подання документів, вважають маніпуляцією фактів.

«Відповідно до постанови Кабміну від 28.04 зазначається, що створення госпітальних округів передбачає включення не більше одного надкластерного закладу в об’єднанні з іншими закладами. Питання доцільності об’єднання двох надкластерних закладів? Велике питання і воно не відповідає чинному законодавству і чинним документам, які сьогодні маємо», — наголошує кураторка неонатального центру КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради Галина Павлишин.

Натомість керівниця департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольга Ярмоленко запевняє, що це законно. І що статусу надкластерності не має поки що жоден із закладів – ні пологовий, ні дитяча лікарня.

Медики перинатального вкотре наголошують, що рішення робочої групи, яка засідала 4 квітня, потребувало доопрацювання. Цьому свідчить висновок робочої комісії з питань законності, який надали 27 квітня. Проте Ольга Ярмоленко це заперечила.

Окрім цього, основною причиною об’єднання двох закладів у робочій групі називають покращення якості неонатальних послуг. Тобто, ще кращого піклування про недоношених немовлят. В перинатальному центрі будуть народжувати, а в дитячій лікарні – виходжувати. А медики б’ють на сполох – це дітям не допоможе, більше того – може нашкодити. Це підтверджують і фахівці в роботі з неонатальними центрами.

«Нас цікавить кінцевий результат? Як може керівник медицини сказати, що транспортування покращить показники? Якщо людина в важкому стані, то в крайньому випадку транспортування її врятує. Але коли вона знаходиться в закладі, де вся допомога надається?.. Ніхто не рахує, скільки дітей вижило після такого транспортування… Якщо заклади на відстані 5 км, то скажіть, як керівник відділення зможе вирішити питання будь-яке? Він де буде сидіти? Посередині? Це така безглуздість», — наполягає національний експерт з медпроєктів неонатології Володимир Мітін.

Медики хочуть, аби їх почули і не вирішували подальшу долю перинатального центру необдумано.

«Питання хитре. Оскільки в МОЗ йде погодження, воно попадає в Кабмін, і там постанову готують щодо остаточного вирішення. Але в країні військовий стан. І керуючись цим може бути два варіанти: чи піде на облраду, чи постанову змінять і питання вирішить голова військової адміністрації, просто одним підписом», — зазначає директор перинатального центру Віктор Овчарук.

Подальшу долю перинального центру «Мати і дитина» у Міністерстві охорони здоров’я будуть вирішувати 15 червня.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,