03.05.2024

Чи закриють у Тернополі перинатальний центр “Мати і дитина” та лікарню: озвучили перспективи для закладів

Креатор буд

Які зміни чекають на медзаклади? Ситуацію із об’єднанням перинатального центру та дитячої обласної лікарні прокоментувала директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольга Ярмоленко. Вона наголосила, що перинатальний центр зберігає функцію і ціль. залишається у тому ж приміщенні на Замковій.

Так, жодному працівнику не загрожує звільнення. Змінюється лише юридична форма. У цій ситуації є ризик лиш для керівника тієї чи іншої установи. Очільника закладу обиратимуть на конкурсній основі.

Як відзначила Ольга Ярмоленко, постановою Кабміну №174 передбачено  розробити спроможну мережу закладів охорони здоров’я по всій Україні. Щоб надавати якісну, доступну, безоплатну меддопомогу. Держава допомагатиме цим установам. Але кожен рівень закладу передбачає певні послуги. Заклади, які не ввійдуть в спроможну мережу, також будуть працювати. Вони будуть контрактуватися в НСЗУ, якщо будуть відповідати вимогам. Зокрема надаватимуть послугу, яка є затребувана в їхньому регіоні.

Відповідно,  обласній раді доручено розглянути можливість існування закладів в спроможній мережі. За поданням облраді запропоновано приєднати чи об’єднати два заклади — перинатальний центр і обласну дитячу лікарню. Це, у свою чергу, дасть можливість об’єднати неонатальну послугу, зокрема виходжування глибоконедоношених дітей. Тобто, жінки народжуватимуть в перинатальному центрі, а виходжуватимуть малюків в обласній лікарні.

До 1 травня у МОЗ надали пропозиції зі змін стосовно медичних закладів. Зараз у міністерстві їх розглядають впродовж двох місяців. Згодом МОЗ надасть затверджений варіант. Але рішення прийматимуть власники, тобто у даному випадку його ухвалюватимуть на засіданні облради.

Отже, остаточного рішення щодо об’єднання чи приєднання медзакладів немає. А перинатальний центр надає послуги у звичному режимі роботи.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,