19.05.2024

У ніч з 24 на 25 жовтня переводимо годинники: як пережити перехід на зимовий час

Креатор буд

У 1784 Бенжамін Франклін запропонував оригінальний метод економії електроенергії. Як саме? Переводити годинник щороку двічі. В останню неділю березня на годину вперед, а в останню неділю жовтня – на годину назад. Отож, цього року у ніч з 24 на 25 жовтня о 4 ранку всі українці переведуть свої годинники на зимовий час.

Містяни до такої зміни ставляться по-різному. Чимало людей зізнаються, що переведення не підтримують. Кажуть, морально до цього складно пристосуватися – важко звикати до іншого ритму. Але водночас люди розуміють, що завдяки цьому вдається суттєво економити електроенергію. Тому двічі на рік годинники переводять не лише в Україні, а й у Європі.

Практикуюча психолог, сімейна системна психотерапевтка Наталя Гаєвська зазначає, підготуватися до переходу на літній чи зимовий час завжди складно. Адже психологічне почуття кожної людини тісно пов’язане із її фізичним станом. Тому будь-який стрес, що впливає на людину – діє на усі складові її здоров’я.

Спеціально для наших глядачів психолог підготувала 5 дієвих порад. Наталя Гаєвська запевнила, що дотримуючись їх – ви переживете зміну часу спокійно і без наслідків для самопочуття.

Перший принцип – потрібно дуже чітко для себе усвідомити, що є речі, на які ви вплинути не можете. Тобто, годинник таки переведуть і вам потрібно до цього призвичаїтися. Наступне правило – почніть звикати до нового режиму дня завчасно. Третє – попросіть своїх рідних, щоб вони вам допомогли починати так перелаштовуватися. Розуміння рідних – важливе, каже психолог. Четверта порада – пити більше рідини. Адже це не лише сприяє покращенню процесу травлення, а й чудово відволікає від негативних думок. І останнє – шукайте у всьому позитив. Тобто, у цьому випадку акцентуйте увагу на тому, що спати будете на годину довше.

Дотримуючись цих порад жодні маніпуляції щодо часу не вплинуть на ваш психологічний стан і самопочуття. І пам’ятайте – не важливо, який час на вашому годиннику, значення має лише те, на що цей дорогоцінний ресурс ви витрачаєте.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,