23.04.2024

Традиції Різдва: як святкують українці одне з найбільших християнських свят

Ваша реклама

Різдво — свято з особливою атмосферою та колоритом. А от чи збереглися різдвяні традиції і наскільки добре молодь їх знає? 

На вулицях міста ми поспілкувалися з тернополянами, аби з’ясувати, як в їхніх сім’ях відзначають свято Різдва, без яких звичаїв і страв не обходиться святкування. Отож, знайомтеся. Юля народилася і виросла на Лановеччині. Розповідає, день на передодні Різдва для її сім’ї особливий.

“Зранку 6 січня бабуся починає приготування 12 страв, що символізують 12 апостолів. Головна страва — кутя, її приготуванням зазвичай займається моя мама. Я ще тоді, як була маленька, то я готувала горішки до куті”, — згадує Юля Нагорна.

А згодом, коли всі страви готові, починають накривати на стіл. Обов’язково слід  покласти на кожен з кутів столу по зубчику часнику.

Схожі традиції на Поділлі. Там також за святковий стіл сідають лише тоді, коли на небі з’явиться перша зірка. На наступний день селами, містами і містечками ходять вертепи, участь в яких беруть дорослі та діти.

Багато традицій відходять і на заміну їм приходять сучасні альтернативи. Та дух Різдва залишається незмінним, переконують тернополяни.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,