28.03.2024

Тернопільський професор отримав стипендію Верховної Ради України

Ваша реклама

Професор кафедри математичних методів в інженерії ТНТУ ім. І. Пулюя Олег Ясній став єдиним тернопільським вченим, який цьогоріч отримав стипендію Верховної Ради України.

Науковець запевняє – такій звістці неабияк радий, адже тепер зможе вкласти кошти у розвиток власного дослідження.

Олег Ясній розповідає подавав науковий проект на тему: “Прогнозування залишкової довговічності важливих елементів конструкції авіаційного та залізничного обладнання”. Пояснює, йдеться про роботу методами машинного навчання. До прикладу, якщо взяти якийсь елемент конструкції, в них, під час експлуатації, виникають дефекти. Типу тріщин, тобто вони починають руйнуватися. І, каже професор, в принципі існує теорія допустимого пошкодження.

Уже 14 років чоловік вивчає довговічність елементів авіаційного і залізничного обладнання. Каже, для цього часто проводить дослідження та експерименти в університетській лабораторії, а тоді описує їх у своєму проєкті.

Пан Олег розповідає, що він один в Україні разом із колегами з вишу досліджує тематику довговічності деталей. Зізнається, присвятив своє життя науці та викладанню студентам. Тому, радіє кожному здобутку, адже це вкотре свідчить про важливість його праці не лише для рідної країни, а й усього людства. Показує професор нашій знімальній групі ще одну почесну нагороду, яку отримав за свої дослідження. У 2009-му він з колегами отримали премію Президента України для молодих вчених за наукову працю «Імовірна оцінка та обґрунтування залишкового ресурсу і міцності важливих елементів конструкції».

Щодо стипендії Верховної ради України то, зазначає Олег Ясній, є декілька обов’язкових вимог: здійснювати розробку та реалізовувати дослідження вчений повинен лише в Україні. Термін її отримання 1 рік, за цей час потрібно завершити дослідження і прозвітувати за усі витрачені кошти.

Зауважимо, стипендія Верховної ради України присуджується молодим вченим докторам наук, які на момент отримання стипендії не досягнули віку 40 років. І які мають вагомі наукові досягнення.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,