25.04.2024

Тернопільський музикант створює унікальні бандури для дітей

Креатор буд

Зберігає українські традиції. Унікальну бандуру київського типу створили у Тернополі. І вона – дитяча. Музикант Дмитро Губ’як є одним з розробників інструменту. Каже, знайти дитячу бандуру дуже складно, тому й вирішив створити власну, яка нічим не буде гіршою за дорослу.

Пан Дмитро розповідає, що процес почався із обдумування того, яким інструмент має бути. Адже, як виконавець, має досвід і знає на що звернути увагу.

Тривав процес створення інструменту понад півроку. Вага – 3 кг 850 грамів. Майстрували бандуру одразу в трьох містах на Тернопільщині. Все це для того, аби інструмент був легким та зручним для виконавців, бо це ж – діти.

Та окрім дитячої, за розрахунками пана Дмитра, створили й іншу бандуру – харківського способу гри. Музикант каже, на таких інструментах грає в рази менше бандуристів. Тому для нього важливо популяризувати саме цей різновид інструменту. Відрізняється така бандура, зауважує, триманням інструменту та конструкцією.

Зараз же музикант, разом з іншими фахівцями, вже працює над створенням ще однієї бандури. Каже, роблять це для того, аби українська культура розвивалася серед дітей та молоді.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,