29.03.2024

Тернопільських вірусологів навчають нових методів визначення COVID-19

Креатор буд

Ще ефективніше та швидше. У Тернопільському лабораторному центрі проводять навчання. Спеціалісти з МОЗ та ВООЗ розказують та показують тернопільським вірусологам, як правильно подбати про власну безпеку та швидко виявляти у зразках коронавірусну інфекцію.

Головна державна санітарна лікарка Тернопільщини Оксана Чайчук розповіла, що фахівці надають як і практичну, так і теоретичну допомогу. Підвищують фах місцевих спеціалістів. Це лікарі-вірусологи, епідеміологи, лікарі особливо небезпечних інфекцій. Це їхні помічники лаборанти з середньою освітою, а також бактеріологи, мікробіологи – зараз усі працюють з корона вірусом, зауважила Оксана Чайчук.

Спеціалісти пояснюють, теорію відразу демонструють на практиці, щоб закріпити вивчене. І не відриваючись від робочого процесу.

Доцентка кафедри вірусології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика Оксана Обертинська розповіла, що працюють у двох лабораторіях. Таке навчання дає можливість справді практично покращити роботу фахівців.

Для того, аби робота була ефективнішою для Тернопільського обласного лабораторного центру передали нове обладнання, вартістю у 8 мільйонів гривень. Все це, завдяки підтримці Європейського Союзу.

Національний професійний офіцер з лабораторій ВООЗ в Україні Артем Скрипник каже, що це для діагностики COVID, на підсилення тих потужностей, які вже є. Це ампліфікатор, шафи біологічної безпеки, центрифуги, лабраторні меблі, набори для ПЛР, РНК, різний пластик, який для цього потрібен.

І якби кваліфікацію спеціалістів не підвищували, лікарі вкотре нагадують, що все залежить від кожного з нас. Закликають не нехтувати елементарними правилами, які допоможуть вберегтись від вірусу

Експертка біолабораторної безпеки біозахисту Бюро ВООЗ в Україні Ярослава Максимович наголошує, що найпростіше правило – дотримуватись фізичної дистанції між людьми. Чим далі ви знаходитесь від персони, яка може на вас чхнути – тим краще для вас. Варто мити руки правильно – з милом і впродовж хвилини і носити маску.

Такі тренінги проводять у всіх регіонах України, тривають вони 11 днів. Все це для того, аби ще швидше виявляти коронавірусну інфекцію та вчасно надавати пацієнтам необхідне лікування.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,