19.05.2024

Теорія водіння — без автошколи: що думають про зміни експерти та правоохоронці

Ваша реклама

Тепер без занять в автошколі. Теорію з курсу водіння можна вивчати вдома. А потім – лише здавати практичну частину. У Верховній Раді вцілому ухвалили законопроект, який дозволяє вчити теоретичну частину іспиту на отримання водійських прав самостійно. Раніше ж майбутні водії обов’язково мали відвідувати навчальний заклад і вчити там теорію. Ми вирішили дізнатися, чи схвалюють такі зміни експерти, правоохоронці та пересічні тернополяни.

Отож тепер потенційний водій може вивчати теоретичну частину самостійно. Сертифікату, який підтвердить, що людина пройшла курс занять – непотрібно. Далі майбутнього власника прав допускають до теоретичного іспиту на рівних із учнями автошкіл.

Для того, щоб з’ясувати, чи може самонавчання водіїв бути ефективним, ми поспілкувались із людиною, яка вже 15 років навчає правил дорожнього руху, в одній з автошкіл Тернополя. Викладачка теорії ПДР Галина Греськів впевнена, така зміна не піде на користь водіям початківцям. А також це може спричинити збільшення ДТП.

Звичайно, тести можна завчити і клацати кнопочкою на правильні відповіді, каже пані Галина. Проте важливо також розуміти, коли і як їх правильно застосовувати. А збагнути це без кваліфікованого викладача – неможливо, впевнена Галина Греськів.

У патрульній поліції Тернопільщини кажуть, відслідкувати чи зміниться кількість ДТП, якщо водії вчитимуть правила самотужки — буде важко.

Оцінюючи теперішню ситуацію, за 2023 рік в області зафіксували 236 аварій, в яких постраждало 313 осіб. Але причини різні, тож патрульні кажуть, все залежить від людини, її відповідальності і вміння реагувати швидко в критичних ситуаціях. А якщо дозвіл вивчати ПДР вдома полегшить людям життя — то це лише плюс.

А от щодо майбутніх водіїв, які тільки отримують права, то їхні думки різняться. Деталі — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,