19.04.2024

Т1 Новини дізнавалися, чи можна викидати на смітник меблі та будівельне сміття

Ваша реклама

Старі меблі, матраси та будівельні відходи – все це можна побачити на вулицях Тернополя біля смітників. Такі речі часто скупчуються біля контейнерів та захаращують вулиці. В міському управлінні ЖКГ кажуть, інколи це справжня проблема для прибиральників. Адже не все великогабаритне сміття можна вивезти. Та і не завжди це завдання комунальників. 

Начальниця відділу благоустрою та екології управління ЖКГ, благоустрою та екології ТМР Оксана Лобурак каже, в нормативних документах є визначення, що великогабаритні відходи – це відходи, які накопичуються впродовж життєдіяльності людини, які мають розміри 50-50-50, і які неможливо встановити в контейнерах, які розміщуються на майданчиках.

Оксана Лобурак пояснює, кожен управитель будинку повинен виділити окреме місце, де можна складати такі речі. Великогабаритне сміття мають вивозити не менше двох разів на тиждень. До того ж, перед тим, як меблі відправляться на смітник – їх потрібно розібрати на частини. Жінка наголошує, що великогабаритні відходи закладені в тарифі вивезення побутових відходів. Але потрібно розуміти, яке сміття вивезти не зможуть.

До прикладу, сміття, яке накопичується під проведення поточних ремонтів – викидати можна, а от великогабаритні меблі люди мають вивозити самостійно.

Дізнатись детальніше, хто і коли планує вивіз великогабаритного сміття біля вашого будинку, можна в приватного підприємства, яке його обслуговує, або ж у голови ОСББ. Адже такі роботи мають бути узгоджені, каже начальниця відділу благоустрою та екології. Зокрема, й мешканці мали б попередити про такі роботи і запитати, коли та як можна винести сміття.

Штрафи за викинуті біля сміттєвих контейнерів шафи і дивани – не передбачені, але це залишається на совісті самих мешканців. Оксана Лобурак пояснює, зазвичай біля викинутої “великогабаритки” виростає стихійне сміттєзвалище, де мешканці викидають й інше побутове сміття. Днями таке звалище доводилось прибирати на вулицях Паращука та Руській. Тому в міському управлінні закликають тернополян наперед дізнатись про графік вивезення сміття, аби вулиці міста залишались чистими.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,