06.05.2024

Сьогодні Грузія відзначає День Незалежності. Пропонуємо познайомитись із особливостями національної кухні цієї країни

Креатор буд

Грузин з українською душею Темур Парцваніа – амбасадор грузинської кухні в Україні. В день Незалежності Грузії він розповів Т1 новини про традиції рідної країни, а також приготував національну страву – мхалі.

Мхалі, каже Темур Парцваніа, – це калорійна, дуже корисна страва. Її здебільшого вважають закускою, але дехто вживає і як основну страву.

Для трьох видів мхалі нам знадобляться заздалегідь приготовані баклажани та фіолетова цибуля, варений буряк, шпинат, подрібнений грецький горіх, перець чилі, селера, часник, спеції та зелень. Загалом приготування займає близько 15-ти хвилин, адже всі інгредієнти потрібно змішати і подрібнити, можна й збити блендером. Поки Темур готував, розповів про святкування Незалежності Грузії і важливість ціього дня для грузинського народу.

«Всі одягають народне вбрання, збираються, вітають один одного і таким способом хочуть виразити любов до свого народу. Я по-іншому роблю, я розповідаю про грузинську кухню і грузинську історію. Яка дуже цікава, велична, і це гідне того, аби всі знали про здобутки моїх предків», – ділиться амбасадор грузинської кухні в Україні.

Не уявляють грузини святкового застілля без домашнього вина. Темур разом із батьком щороку готують близько тонни. Чоловік розповідає, у кожної грузинської сім’ї є власні технології приготування.

Щодо української кухні, то Темур Парцваніа обожнює традиційні вареники з картоплею. Йому настільки припали до душі наші страви, що в Одесі він навіть відкрив ресторан української кухні.

Загалом в Україні Темур Парцваніа живе вже 6 років. З сім’єю мають традицію: щоразу коли він змінює місце проживання – близькі дарують йому новий традиційний одяг. Він нагадує про Батьківщину. Чоловік каже, це для нього неабияк важливо.

Темур з посмішкою розповідає про свою країну. Він з нетерпінням чекає, коли кордони відкриють та відновлять авіасполучення, щоб повернутися додому, до рідних. Зізнається, вже сильно скучив і шкодує, що цей День незалежності Грузії відзначає не на Батьківщині.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,