23.04.2024

“Східняк”: у Тернополі відбувся допрем’єрний показ фільму про життя в зоні бойових дій

Ваша реклама

Про реалії життя в АТО. У Тернополі презентували фільм “Східняк”. Жанр стрічки роуд-муві, тобто події сюжету розгортаються під час подорожі.

Сценарист та режисер Андрій Іванюк зазначив, завдяки частій зміні локацій глядач може побачити Донбас з різних сторін, а найважливіше – справжнім. Фільм створений на реальних подіях – у ньому використали справжні історії  бійців.

Андрій Іванюк розповів, що в основі лежить історія, записана у щоденнику. Зауважив, що у  фільмі немає активних бойових дій, адже хотів показати саме солдата – який він там, в тих умовах.

Режисер каже, ця стрічка для нього є своєрідною реабілітацією після пережитого на Сході. Головний герой – чоловік з позивним «Борода». Він вирушає у штаб, щоб «вибити» необхідне забезпечення для свого підрозділу. Собі у напарники чоловік бере новачка, якого кличуть «Режисер». Разом вони подолають довгий і нелегкий шлях.

Продюсер фільму Володимир Філіппов зазначив, першочергово від автора – Андрія Іванюка чекав короткометражний фільм. Та той випадково скинув сценарій стрічки, з якого було помітно, що автор добре орієнтується у написаному.

Коли пан Володимир дізнався, що автор написав про себе та побратимів, одразу вирішив, що фільм потрібно знімати. Прем’єра у Тернополі відбулась в оновленому Палаці кіно за сприяння Тернопільської кінокомісії.

Керівник Асоціації кінокомісій України Леонід Бицюра каже, що для нас важлива ця стрічка, оскільки Тернопіль – місто патріотичне. Зауважує, що і ми відрізняємося від зони АТО лише тим, ми є тилом воюючої країни. Це, переконаний Леонід Бицюра, дуже важливо розуміти.

Фільм «Східняк» є першою масштабною післякарантинною національною прем’єрою. Стрічка вийде у прокат у більш, ніж 50 містах України.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,