05.05.2024

Що змінилися у продажу ліків з 1 квітня: пояснення фахівця

Ваша реклама

Електронні рецепти тепер можуть отримати українці на всі рецептурні препарати. Паралельно із паперовими. Це нововведення спричинило ґвалт, люди подумали, з першого квітня не зможуть просто так купити ряд медпрепаратів. Та виявляється, сам перелік рецептурних ліків не змінився. А що ж змінилось — намагались розібратись наші журналісти.

“Електронний рецепт не змінював жодних правил щодо отримання тих чи інших ліків. Електронний рецепт — це просто інструмент, який буде діяти паралельно з паперовим рецептом”, — пояснює директор департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ Дмитро Черниш.

Тобто, жодних змін з 1 квітня не сталось і не планувалось. Сам перелік рецептурних препаратів не змінився. Ажіотаж був надуманим, а дія воєнного стану тут нінащо не впливає, каже експерт. Та і вводити електронний рецепт для деяких груп ліків, паралельно із паперовим, розпочали ще у 2022 році, пояснюють в НСЗУ.

За словами Дмитра Черниша, у серпні минулого року е-рецепт запрацював для антибіотиків, у листопаді —для наркотичних засобів.

А взагалі е-рецепт запровадили ще у 2019-му , в рамках програми “Доступні ліки”, нагадує фахівець. Зараз триває перехідний період. Звернувшись до лікаря пацієнт обирає – отримує він е-рецепт чи паперовий. А от який саме препарат – тут вже нічого з 1 квітня не змінилось.

Самолікування – шкодить здоров’ю, наголошує Дмитро Черниш. Введення е-рецепту дозволить краще розуміти, які саме ліки купують українці, і в яких кількостях.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,