29.04.2024

Що пов’язує папу Іоанна Павла ІІ з Тернополем

Креатор буд

Його називають однією з ключових постатей ХХ століття. Папа Іоанн Павло II став першим понтифіком-слов’янином в історії. Він очолював римо-католицьку церкву впродовж майже 27 років. Є пам’ятні речі від Папи Римського і в Тернополі.

У червні 2000-го Папа відвідав Україну. Тоді на іподромі у Львові зібралися сотні тисяч людей. Вони приїхали з різних куточків України для того, аби помолитися разом з Папою Іваном Павлом II. Тоді, у повній тиші, на багатотисячній площі понтифік виголошував свою проповідь українською.

Через чотири роки,  у  85 років понтифік помер. Ще через 8 років Папу Іоанна Павла ІІ офіційно визнали святим. І сьогодні, в 100-ту річницю з дня його народження, в різних містах світу вшановують пам’ять понтифіка зі східної Європи. І хоч у Тернополі Папа Іоанн ніколи не був, проте в нашому місті зберігається декілька важливих реліквій, які він передавав сюди у свій час. Зберігаються вони в римо-католицькому костелі Божого Милосердя і Матері Божої Неустанної Помочі.

Настоятель костелу о. Андрій Малік розповідає, окрім іншого, тут зберігається й важлива пам’ятка – наріжний камінь, який у 1999 освятив Папа Іоанн Павло ІІ. І приходячи до костелу чимало людей моляться саме біля наріжного каменя, освяченого понтифіком.

До річниці з дня народження Папи Іоанна Павла ІІ у Тернополі до кінця року планують провести низку зустрічей та конференцій. Усе це в рамках проєкту «100 подарунків для папи», одним із організаторів якого є ведучий каналу Тернопіль 1 –Анатолій Вихрущ.

Людина, яка надихає і своїм прикладом доводить – робити добро просто. Для багатьох і до сьогодні Папа Іоанн Павло ІІ залишається прикладом милосердя, добра і чесності.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,