19.04.2024

Рятують людські життя: молоді тернополяни закликають кожного стати донором

Креатор буд

“У чоловіка проблеми зі здоров’ям, зараз він у лікарні та терміново необхідно зробити переливання крові”. Саме із такими словами звернулась жінка до представників громадської організації “Єдина кров”. Не гаючи часу, п’ятеро молодих та активних тернополян прийшли в обласний центр служби крові, аби допомогти врятувати життя. Символічно, роблять це у Всесвітній день добра.

Для Олександра Хоми донорство – це вже звична справа. Упродовж останніх півтора року він регулярно здає кров. Сьогодні – 9 здача. Каже, охоче допомагає іншим в таких випадках і запевняє, якщо дотримуватись рекомендацій медиків – то все проходить легко і просто.

Рекомендації для донора справді прості. Не вживати алкоголь, жирну та шкідливу їжу за кілька днів до здачі. У той день – не палити та поснідати легкою стравою. Далі, прийшовши у центр крові, необхідно зареєструватись, та пройти медогляд лікарів. Та фахівці попереджають – на жаль, не кожен може стати донором.

Лікар-дерматолог комунальної установи “Тернопільський обласний центр служби крові” ТОР Олександр Шевченко зауважує, що протипоказами можуть бути перенесені хвороби такі як, до прикладу, туберкульоз чи сифіліс, операції з видалення органів, виразкова хвороба шлунка чи дванадцятипалої кишки.

Після того, як лікарі перевірили Ваш стан здоров’я, визначили групу крові – Вас чекають у буфеті, де пригощають чаєм та печивом. Перекусивши, донори ідуть на здачу крові.

Донор крові Дмитро Сорока каже, що найважливіше те, що ти своєю кров’ю можеш врятувати  комусь життя – оце і є головним.

Лікарі кажуть, в середньому, на день, здавати кров приходять 30 людей. Зібраний матеріал фахівці переробляють і далі передають у медичні заклади.

Медсестра комунальної установи “Тернопільський обласний центр служби крові” ТОР Іванна Лемчук зазначає, що кожен донор здає 450 мл крові.

Керівник громадської організації “Одна кров” Роман Ничвидюк каже, одна доза крові донора може врятувати близько трьох людських життів. Сьогодні увесь зібраний матеріал передадуть на порятунок чоловіка. Додає, за 2 роки діяльності ГО вдалось залучити більше ста осіб.

Роман каже, за час діяльності організації вдалось врятувати близько 300 людей. Тож, донори закликають усіх долучитися до їхніх лав та робити добру справу.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,