29.03.2024

Рука, яка «робить збитки»: карантинні будні тернополянки з унікальною хворобою

Креатор буд

Героїня нашого цього сюжету Марія Смерека – має рідкісну хворобу, яку лікарі вилікувати не можуть. Постійні глядачі телеканалу можуть  пам’ятати жінку із соціального проєкту “Небайдужі”.

Діагноз пані Марії – ревматичний менінгоенцефаліт грубо торсійної дистонії з гіперкінетичним синдромом. Права рука 75-річної жінки живе, так би мовити, своїм життям, і  ця хвороба у неї з дитинства. Спершу був ревматизм, а потім менінгіт, який і дав ускладнення.

Контролювати дії своєї руки жінка не може. Мусить прив’язувати на такий ремінь, аби та не вдарила господарку. Також, каже пані Марія, рука любить хапати прохожих. Такі випадки, каже, ставались неодноразово.

Жінка і сама не раз страждала. То рука вдарила її сильно по спині, то кип’яток на ногу виллє, аж операцію доводилося робити. Як каже саме Марія – рука робить їй багато збитків.

Пані Марія Смерека – самотня. Батьки померли ще у дитинстві, була сестра, яка теж померла. Допомагає жінці сусідка, приходять і соціальні працівники, зокрема, приносять обіди. Марія не готує собі їсти, через руку це дуже важко, та все ж на кухні не безпорадна.

За стільки років жінка навчилася жити зі своєю хворобою на скільки це можливо. Вірить, здоров’я дає Бог, адже щодня щиро молиться. Зокрема, і за медиків швидкої, які, каже Марія, чи не щотижня приїздять до неї. А викликати їх доводиться через судоми.

Самотня жінка гостям завжди рада. Коли ми зателефонували пані Марії щодо зйомки, одразу погодилася.

Раніше пані Марія щодня ходила до церкви, щоб помолитися за здоров’я своє, близьких і знайомих. Та відколи почався карантин, за порадою священника, лишається вдома – має слабке здоров’я. Та це для пані Марії не проблема, адже вона знає дуже багато молитов, одну із перших, до речі, вивчила ще у вісім років. Жінка переконана, за кого помолиться – у того все добре буде.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,