14.05.2024

Робототехніка та автоматизація: одноразову премію ТМР отримав науковець ТНТУ ім. І. Пулюя

Креатор буд

Роман Михайлишин – кандидат технічних наук, доцент кафедри автоматизації технологічних процесів і виробництв ТНТУ ім. І. Пулюя та один із переможців одноразової премії Тернопільської міської ради 2020.

Чоловік розповів, пов’язати життя із комп’ютерами хотів ще із дитинства. Вже подорослівши зрозумів – комп’ютерна сфера дуже широка і тут є де себе реалізувати. Каже, спочатку хотів поступати на комп’ютерні науки, але у приймальній комісії переконали, що якщо ти поступаєш на автоматизацію – у тебе після закінчення є більше різних можливостей

Тоді Роман Михайлишин скористався порадою і абсолютно про це не шкодує. Зараз він працює у сфері розробок, пов’язаних із робототехнікою та автоматизацією. Розповідає, студенти спеціальності “Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології” розробили міні-робота, це спільний проєкт.

Зауважує, на даному етапі виробництва не всі захоплювальні пристрої, які використовують, застосовані до певних типів об’єктів. Наприклад, тканини, легкодеформовні, крихкі. Якраз ця робота полягає в розробці таких захоплювальних пристроїв.

Науковець працює у Тернопільському національному технічному університеті. Каже, заклад надає йому всі можливості професійно розвиватися. Зокрема, проводити досліди і за кордоном, зокрема, у Словацькій Республіці, де є національний центр робототехніки.

Свої наукові роботи Михайло, як правило, публікує у міжнародних виданнях. Це дозволяє вийти на всесвітній науковий ринок, який значно розвиненіший за український. Але цей напрямок, зазначає, розвивається і у нас. Каже, починають співпрацювати із львівською компанією, яка має міжнародні вливання. Вона зацікавлена в розробках і наступного року буде відкриття спільної науково-дослідної лабораторії в університеті ім. Пулюя.

Із власного досвіду Михайло радить молодим науковцям  не боятися реалізовувати свої проєкти. Для цього можна звертатися за підтримкою і до рад молодих вчених в Україні, а також подаватися на наукові закордонні гранти. Головне – мати ідею.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,