29.04.2024

Робоча група при Тернопільській облраді оприлюднила висновки виїзного засідання у Почаєві

Ваша реклама

На території Почаївської Лаври є споруди, збудовані незаконно. Це питання вивчає робоча група, яка діє при Тернопільській обласній раді. Виїзне засідання провели безпосередньо на території Почаєва, вивчали правомірність використання комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської Лаври московським патріархатом.

До того ж Лавра входить до Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, відповідно тут заборонені будь-які будівельні роботи.

“Є територія 12 гектарів заповідника і Свято-Успенської Лаври, які ми бачили в наявності. А є новобудови, землі комунальної власності, які були надані сесією міської ради Почаєва. І те, що вони тут добудували, на жаль, ми не можемо зараз це перевірити. Тому рішенням комісії першочергово було утримати весь пакет документів від архітектури, від ДТІ, від архіву, чим вони керувалися, хто надавав дозволи”, — відзначив голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.

Такий пакет документів може стати підставою для того, аби подати до суду і розірвати угоду оренди Почаївської Лаври з УПЦ МП. Це питання перш за все національної безпеки, і його необхідно вирішувати негайно, каже голова облради.

“Московська церква володіє великою святинею на заході нашої держави, яка здійснює політику не тільки на територію нашої держави, а на інші сусідні країни, поширючи “руський мір”. І поки це питання не буде вирішене війна в Україні не закінчиться”, — відзначив голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.

Робоча група вже неодноразово зверталася в Державну інспекцію архітектури та містобудування, аби отримати документи, які засвідчують що саме і в яких роках будували на території Почаївської Лаври. Договір на оренду споруд заповідника був укладений в 2003 році. За 10 років на території монастиря з’явився великий Спасо-Преображенський собор, який знаходиться позаду головного храму. Його завершили будувати в 2013 році.

“Станом на сьогодні ми зрозуміли, що жоден місцевий орган самоврядування чи державної влади не володіє жодними документами, що тут побудовано —хто власник, як воно здано в експлуатацію і багато іншого. Ця державна інспекція, яка постійно перебуває в якихось реорганізаціях, досі не надала якихось відповідей, але ми ці відповіді отримаємо”, — пояснив голова робочої групи Тернопільської обласної ради з вивчення питання правомірності використання комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської Лаври Олег Сиротюк.

Інше питання, яке обговорювали на засіданні — правомірність користування священнослужителями УПЦ МП земельною ділянкою на площі 12 гектарів, яка знаходиться поруч з Почаївською Лаврою.

“Ми на комісії акцентували на тому, що ми за юридичний, але швидкий процес, тому що в теперішніх умовах радикальне вирішення питання воно є вимогою часу, але оскільки держава не вичерпала юридичні кроки, оскільки ми хочемо щоб це було зроблено в юридичній площині”, — наголосив Олег Сиротюк.

Незаконне будівництво на території заповідника — це один з пунктів, який дає можливість розірвати договір оренди на користування Почаївською Лаврою УПЦ МП. Адже сам договір був укладений ще за часів режиму Януковича і дійсний він до 2052 року. Також робоча група звернулася до Міністерства культури аби спільно провести виїзне засідання на території Лаври.

“Ми звернулися в ОДА ініціювати позови до суду і вивчити можливість примусово рішенням суду перейменувати назви УПЦ мп на російська православна церква в Україні”, — підкреслив Михайло Головко.

Також члени робочої групи вирішили звернутися до громад області, зокрема і до Почаївської, аби розірвати договори на користування земельними ділянками з парафіями московського патріархату.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,