09.05.2024

Правда чи вигадка: які новини про коронавірус є фейковими

Креатор буд

Літаки, з яких нібито скидають ліки від коронавірусу, і теорія великої змови. Це фейкові новини про Covid-19, які активно ширилися інтернетом кілька місяців тому. Тепер ситуація така ж чи інша?

У соцмережах пишуть, що коронавірус лікується народними методами, а будь-які медикаменти – безсильні. Та як відрізнити правдиву інформацію в інтернеті від вигадки, і найголовніше – кому вигідно поширювати і створювати такі повідомлення?

Ми поспілкувалися із авторкою ініціативи “По той бік пандемії”. Пані Альона Романюк каже, зараз фейків в Інтернеті менше. Найбільш поширені – конспірологічні, коли люди не вірять в існування коронавірусу і говорять, що від нього не помирають. Все для того, щоб чіпувати людей, знищити пенсіонерів та економіку України.

Є і фейки – шахрайські схеми. Так, в інтернеті можна натрапити на повідомлення про нібито ліки від коронавірусу. Автори таких публікацій пишуть, що препарат здатний вилікувати людину за 48 годин.

Третій тип фейкової інформації, зауважує Альона Романюк, спрямований на лікування народними методами. Це банки, уринотерапія, тютюн, дихання спиртом. Це ті речі, які не працюють і можуть тільки нашкодити.

Таким чином, розповідає авторка ініціативи “По той бік пандемії”, зараз є ціла низка псевдоекспертів, які намагаються просунити себе та свій препарат за гроші.

Шок, сенсація, страх і паніка зазвичай приховують неправдиві новини. Окрім того, інформація повинна вказувати на першоджерело. В інших випадках такі повідомлення вигадані і вірити їм не варто.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,